4.5 C
Jajce
Četvrtak, 22 veljače, 2024
Svijet

Stručnjaci: Potres u Turskoj mogao bi biti najjači u povijesti. Moguć i veći broj stradalih

Amerikanci: Broj poginulih u potresu u Turskoj i Siriji mogao bi dosegnuti čak 10.000
Britanci: Potres u Turskoj mogao bi biti najjači u njihovoj povijesti

Broj poginulih u snažnom potresu koji je rano jutros pogodio južnu Tursku mogao bi dosegnuti čak 10.000, priopćio je Američki geološki institut (USGS).

Prema svojim procjenama, USGS kaže da postoji 47% šanse da dosegne između 1000 i 10.000 ljudi, 27% šanse da dosegne između 100 i 1000 i 20% šanse da bude između 10.000 i 100.000.

Procjene USGS-a proizlaze iz modeliranja temeljenog na povijesnim potresima u regiji, stanovništvu izloženom najjačim potresima i ranjivosti struktura u najteže pogođenim zonama.

“Vjerojatni su velik broj žrtava i velika šteta, a katastrofa je vjerojatno raširena”, stoji u izvješću USGS-a. “Stanovništvo u ovoj regiji živi u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje i neke otporne strukture.” Izvješće također procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo dosegnuti do 2% turskog BDP-a.

Do sada je potvrđeno više od 600 mrtvih i više od 3000 ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, prema dužnosnicima i državnim medijima.

LONDON – Neki seizmolozi smatraju da bi potres koji je sinoć pogodio Tursku i Siriju mogao biti najjači u povijesti Turske, sličan potresu koji se dogodio prije više od 80 godina.

Stephen Hicks, seizmolog sa Sveučilišnog koledža u Londonu, rekao je da je prethodni najveći potres, također magnitude 7,8, pogodio sjeveroistočnu Tursku u prosincu 1939. godine, ubivši 30.000 ljudi, prenosi Reuters.

U siječnju 2020. potres magnitude 6,7 pogodio je regiju oko Elaziga, grada u istočnoj Turskoj, ubivši 41 osobu i ozlijedivši više od 1600.

Raid Ahmed, voditelj Sirijskog nacionalnog centra za potrese, rekao je u intervjuu za državnu radiopostaju da je ovo “najveći potres ikada zabilježen u povijesti institucije u kojoj on radi”, koja je osnovana 1995. godine.

Dnevnik.ba

Advertisement

Povezane vijesti

Ruski patrijarh: Ukrajina mora biti uništena kao nacistički Reich

Glavni Urednik

Izvoz iz Federacije BiH u prošlom mjesecu manji za čak 15,4 posto u odnosu na prošlogodišnji travanj

Glavni Urednik

Pogledajte koliko ćete živjeti: Online test koji vam daje procjenu nakon samo par klikova

Glavni Urednik