Connect with us

BiH

Stručnjaci upozoravaju na porast maloljetničke delinkvencije: Prva kra…

Avatar

Published

on

Maloljetni kriminalci odavno su postali naša svakodnevica i skoro da nema dana, a da se u policijskim biltenima ne nađu inicijali jednog od njih.

Rješavanje problema

Slučajevi čiji su akteri djeca u posljednje vrijeme samo pune stupce crnih hronika. Zabrinjavajuće je to što su pojedini delinkventi, što su pokazale policijske istrage, u trenutku krivičnih djela imali samo 12 ili 13 godina.

Stručnjaci iz oblasti sigurnosti tvrde da je situacija postala alarmantna i da maloljetnici sada više nego ikada kradu, pljačkaju, dilaju…

U prilog tome ide i podatak Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine koji kaže da je samo u 2018. godini tužilaštvima u Bosni i Hercegovini podneseno 535 izvještaja protiv maloljetnika.

Podaci ove agencije također govore da je od ukupnog broja prijava protiv maloljetnika u 2018. godini u 53,83 posto slučajeva odbačena prijava, dok je u 8,79 posto slučajeva pripremni postupak obustavljen, a za 37,38 posto slučajeva podnesen je prijedlog za izricanje sankcije.

Mićo Letić, stručnjak za maloljetničko prijestupništvo i dugogodišnji inspektor za delinkvenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pojasnio je da je veliki broj mladih uvučen u kriminal i da su oni usko vezani za, kako je rekao, odrasle počinioce krivičnih djela.

– Maloljetnička delinkvencija je jedan od najsloženijih i najosjetljivijih oblika kriminaliteta, kojem je potrebno pokloniti posebnu pažnju, pogotovo u dijelu prevencije. Trenutni sistem u BiH, politika koja je orijentirana na rješavanje problema mladih je zakazala, tako da to za posljedicu ima pojavu destruktivnog ponašanja – kaže Letić.

Letić: Nedostaju nadzor  i kontrola - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Letić: Nedostaju nadzor i kontrolaFoto: (Arhiv)

Ako se ne bude ulagalo u resocijalizaciju i bolju budućnost mladih, Letić tvrdi da će biti samo gore i imat će za posljedicu to da maloljetnici uđu u svijet kriminala i s tim nastave kao odrasli.

Spora reakcija

– Nedostaje nadzor roditelja, staratelja… Mora se insistirati na redovnom školovanju. Jer, u suprotnom, riskiramo da nam djeca postanu bezobzirni, bezosjećajni i monstruozni kriminalci. Nažalost, djeca su zapuštena, vrlo malo se radi s njima, mnogo su na ulici, što odrasli kriminalci vješto koriste. Oni su njihovo sredstvo za izvršenje krivičnih djela. Djeca su u rukama mafije. Nadležni sporo reagiraju i tek kada se dogodi tragedija, nešto se radi po tom pitanju – rekao je Letić.

On se prisjetio slučaja iz Velike Kladuše kada je otkriveno da učenici Prve srednje škole „Dr. Husein Džanić“ dilaju marihuanu.

– Da li se iko zapitao šta je s tom djecom? Priča je za MUP i Tužilaštvo završena, ali nikada nije istraženo šta se s tim učenicima desilo. Kako su završili? Kako su uopće došli do toga da dilaju u školi – kazao je Letić.

Sa 13 godina u bandi

Zbog serije razbojništava u Sarajevu, u decembru 2018. uhapšeno je šest osoba, od kojih je najstarija imala 18, a najmlađa samo 13 godina. Oni su uglavnom po mraku vrebali i napadali prolaznike. Otimali su im torbe, mobitele i novac.

Žrtvu pretukli i pregazili autom

Pripadnici Policijske uprave Doboj u martu prošle godine uhapsili su dvoje maloljetnika, nakon što su izvršili nekoliko krivičnih djela na području Teslića i Doboja. U pitanju su bili tinejdžer i tinejdžerka. Oni su pretukli muškarca, pregazili ga njegovim automobilom i pobjegli.

 

 

(avaz)

Objava Stručnjaci upozoravaju na porast maloljetničke delinkvencije: Prva krađa već u 12. godini života pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement