13.1 C
Jajce
Utorak, 19 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Studentica Enida s lakoćom vozi veliki traktor i pomaže u poljoprivrednim poslovima

Hladno vrijeme, magla i kiša koja “rosi” nisu omeli organizatore Hazima Sarajlića, Nusreta Mustafića i Ramadana Omerčića i desetine vlasnika traktora, da se danas nađu na 5. jubilarnoj “Traktorijadi” na izletištu Vis, osam kilometara sjeverno od Gračanice, na koti 692 metra nadmorske visine.

 

 • U defileu od Gračanice do izetišta Vis stiglo preko 100 traktora

  U defileu od Gračanice do izetišta Vis stiglo preko 100 traktora

  FOTO: H. ČALIĆ


Osim traktorista iz Gračanice i okoline, teški četverotočkaši stigli su iz Doboja, Istoka, ali i gosti iz Srpca, Kneževa i Kotor Varoši. Oni će se između ostalog takmičiti u nekoliko traktoriskih disciplina navlačenju traktora, vuči klade, prevrtanju guma i navlačenju konopa. Ipak, druženje vlasnika traktora je u prvom planu.

– Jeste vrijeme malo poremetilo organizaciju, da nije kiše, bilo bi i 150 traktora. Ali, traktoristi su naučili raditi i po lijepom, ali i ružnom vremenu. Za traktoriste je traktor sve, posebno poljoprivrednike. Bez traktora se jednostavno ne može obrađivati zemlja – kaže Nusret Mustafić.

 

 • Sarajlić, Omerčić i Mustafić, na čelu Organizacionog odbora Traktorijade

  Sarajlić, Omerčić i Mustafić, na čelu Organizacionog odbora Traktorijade

  FOTO: H. ČALIĆ


Za volanom snažnog traktora marke SAME snage 75 konjskih snaga, na 5. Traktorijadu stigla je i studentica druge godine Poljoprivredno-prehrambenog fakuteta iz Sarajeva, rođena u naselju Babići ispod Visa. Nakon završetka srednje škole, od oca Nurage naučila je voziti traktor, položila ispit i zavoljela raditi na njemu.

 

 • Zagrijavanje pred takmičenje

  Zagrijavanje pred takmičenje

  FOTO: H. ČALIĆ


– Jednostavno, volim upravljati traktorom. Osim što ga vozim, znam upravljati sa traktorom i svim priključcima, pa kad sa fakulteta dođem kući, vozim traktor i pomažem ocu u poljoprivrednim radovima. Do sada nisam imala nikakvih problema sa vožnjom i ne smatram da samo muškarci treba da voze traktor – kaže Enida Halilović.

 

 

(avaz)

The post Studentica Enida s lakoćom vozi veliki traktor i pomaže u poljoprivrednim poslovima appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Uredili nekropolu stećaka Mramorje na Bešpelju

Jajce Online

Ahmedhodžićev Malmo ispao, Zvezda uz majstoriju Kataija slavila na Kipru, prošao i Dinamo

Jajce Online

REPUBLIKA SRPSKA PROGLASILA VANDREDNO STANJE

Jajce Online