Connect with us

BiH

Studentice izradile Android aplikaciju za Historijski muzej BiH

Avatar

Published

onTri studentice završne godine Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) Džana Bašić, Amila Zimić i Rialda Spahić volonterski su izradile mobilnu aplikaciju za Historijski muzej BiH.
U periodu od oktobra 2016. do marta 2017. godine, mlade programerke razvile su Android mobilnu aplikaciju i web aplikaciju za administratora Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Razvoj aplikacije je bio u sklopu predmeta Posebne teme kompjuterskih nauka, a koji je mentorisala profesorica doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović.
Tokom razvoja, studentice su imale redovne posjete muzeju i sastanke sa direktoricom Elmom Hašimbegović kako bi aplikacija zadovoljila potrebe Muzeja. Tri mlade dame izjavile su da im je velika čast da, kao studentice, predstave svoje znanje i svoj Univerzitet na ovakav način i da doprinesu dašak tehnologije bosanskoj kulturi.
– Nije nepoznato da se historijske vrijednosti u muzeju sve rjeđe posjećuju i da su posebno mladi ljudi sve manje zainteresovani da uče o svojoj historiji. Mi živimo u vremenu pametnih telefona, te se nadamo da će naš rad inspirisati građane i turiste da posjete ovaj 70-godišnji muzej – izjavile su programerke, prenosi NAP.

 


The post Studentice izradile Android aplikaciju za Historijski muzej BiH appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement