17.3 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH

Sud BiH potvrdio optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv osam osoba

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je, a Sud BiH potvrdio, optužnicu protiv osam osoba.

Optužnica je podignuta protiv Gorana Miloševića, rođenog 1973. godine u Bileći, državljanina BiH, policijskog službenika Granične policije BiH; Svetozara Kašikovića, rođenog 1983. godine u Trebinju, državljanina BiH, policijskog službenika Granične policije BiH; Vladislava Pravice, rođenog 1972. godine u Trebinju, državljanina BiH i Srbije, policijskog službenika Granične policije BiH; Milorada Rogača, rođenog 1966. godine u Foči, državljanina Crne Gore; Darka Đurice, rođenog 1982. godine u Stocu, državljanina BiH; Zorana Rogača, rođenog 1957. godine u Bileći, državljanina BiH; Gorana Svorcana, rođenog 1969. godine u Bileći, državljanina BiH i Aleksandra Milinića, rođenog 1991. godine u Trebinju, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su “u vremenskom periodu od decembra 2020. godine do sredine aprila 2021. godine postali pripadnici grupe ljudi s ciljem učinjenja krivičnih djela krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, te davanje mita i drugih oblika koristi, odnosno uz elemente koruptivnih krivičnih djela i izbjegavajući mjere carinske kontrole bavili se prenošenjem preko državne granice akciznih proizvoda čiji je uvoz zabranjen, odnosno zahtijeva posebno odobrenje sve u cilju stavljanja u promet akciznih proizvoda koji nisu obilježeni markicama BiH”.

Prema navodima optužnice, svako od pripadnika grupe imao je određenu ulogu – optuženi Goran Milošević, Svetozar Kašiković i Vladislav Pravica, u svojstvu policijskih službenika Granične policije BiH, primanjem mita i drugih oblika koristi da ne izvrše što bi morali izvršiti, odnosno neizvršavanjem svojih službenih dužnosti omogućavali drugim optuženima da prevoze preko državne granice veće količine akciznih proizvoda-cigareta, koji nisu označeni akciznim markicama BiH s ciljem njihovog stavljanja u promet na teritoriji BiH.

Optuženi Goran Milošević, kao pripadnik Granične policije BiH, optužen je da je pružao i usluge pratnje i usmjeravanja kretanja u graničnom pojasu, te ustupanja nepripadajućih registarskih oznaka drugim pripadnicima grupe. Pored ove uloge, ovlaštene službena osobe su omogućavale većem broju različitih osoba da nezakonito prelaze državnu granicu na ulazu u BiH i na izlazu iz BiH, bez vršenja granične kontrole i provjera, čime su ostvarivali imovinsku korist u njima poznatim iznosima, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Agencije

The post Sud BiH potvrdio optužnicu za koruptivno krivično djelo protiv osam osoba appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Srebrenica: Uklonjeni juče postavljeni plakati s likom Ratka Mladića

Jajce Online

Službeno je ‘siromah’, stručnjaci smatraju da ima barem 70 mlrd. dolara

Jajce Online

HRS: Dosta je diskriminacije hrvatskih državljana iz BiH

Jajce Online