15.1 C
Jajce
Četvrtak, 8 lipnja, 2023
Središnja Bosna

Suficit Županije Središnja Bosna rezultat slabe realizacije kapitalnih ulaganja

Vlada Županije Središnja Bosna usvojila je konsolidirana periodična izvješća za Vladu, proračunske korisnike, kao i za općine KSB za 2022. godinu.

Kako je naglasila ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), suficit od 28 milijuna KM u županijskom proračunu u najvećoj je mjeri posljedica neizvršenja proračuna kada su u pitanju kapitalna ulaganja.

– U 2022. ŽSB je ostvarila prihod oko 271 milijun KM. U odnosu na plan to je oko dva posto više, a u odnosu na 2021. godinu to je oko 15,2 posto veći iznos. U istom razdoblju ostvareni su rashodi i izdaci od oko 243 milijuna KM i ostvaren je višak od oko 28 milijuna KM – kazala je ministrica Plavčić

Dodala je kako je na prihodovnoj strani ostvareno oko četiri milijuna maraka više od planiranog, a ostatak suficita je rezultat neizvršavanja rashodovne strane.

– Najmanje izvršenje proračuna je u oblasti kapitalnih ulaganja zbog kompliciranih procedura javnih nabava. Naime, od 21 milijun KM ukupno planiranih sredstava za kapitalna ulaganja, realizirano je samo 6,5 milijuna KM – pojasnila je Plavčić.

Upravo zbog toga na današnjoj sjednici naglašena je važnost povećanog angažmana svih zaposlenih kad su u pitanju ove stavke.

– Na sjednici Vlade danas smo podvukli da je važno da u ovoj godini te javne nabavke prođu sa što manje zastoja kako bi uz planirana sredstva za određene namjene realizirali projekte od značaja za kanton – kazala je Plavčić.

Povezane vijesti

Vlašić: Višemilijunska šteta na Hotelu Pahuljica nakon sinoćnjeg požara (video)

Glavni Urednik

Potpisani ugovori za izgradnju infrastrukture u SBŽ vrijednosti milijun KM

Glavni Urednik

Županijski sabor Središnje Bosne usvojio izvješće o radu vlade (VIDEO)

Glavni Urednik