Connect with us

Jajce

Susjedne općine konstantno dovoze pse lutalice

Avatar

Published

on

„Sve više je pasa lutalica na ulicama Jajca i to je jedan od problem koji imamo“, kazali su mladi prilikom druženja s aktivistkinjom Hanom Kunić, koje održano u okviru projekta „Čitaj više, misli više“ Heinrich Boll Stiftung organizacije početkom juna ove godine. Direktor Veterinarske stanice Jajce Samir Kesten potvrđuje ovu činjenicu, te kaže kako trenutno u Jajcu ima oko 50 pasa koji su cijepljeni, čipovani i imaju ušne markice, ali da je veći problem što iz drugih općina dovoze pse lutalice i ostavljaju ih u ovaj grad.

– Prošle godine su nam u dva-tri navrata 20, 30, pa i 50 pasa ostavili. Naše pse zna svaki građanin ovdje. Oni su miroljubivi i borave na određenim lokacijama, a tačno znamo i na kojim mjestima se hrane. Što se tiče dovoza pasa iz drugih općina moraju se poduzeti određene mjere – kazao je Kesten.

Čak  i kad predstavnici Policijske stanice Jajce uhvate kombi koji vozi od 20 do 50 pasa, Kesten navodi da su nemoćni, jer na nivou Srednjobosanskog kantona, baš kao nijednog drugog, niti na nivou Republike Srpske, ne postoji karantena.

– Nemaju nikakve zakonske mogućnosti niti da ih smjestimo ili eutanaziramo, samo ih možemo vratiti otamo odakle su došli. To nije samo problem s psima, već i s  krupnom stokom, odnosno svim životinjama koje su nepropisno obilježene i koje nemaju popratnu dokumentaciju za transport – rekao je Kesten.

Dobra saradnja s općinom Jajce

Iako smo proslijedili mail na adresu Općine Jajce s upitom o tome koliko se sredstava izdvaja za pomoć institucijama i udruženjima kada su u pitanju psi lutalice, odgovor nismo dobili do zaključenja teksta. Međutim, Kesten kaže kako je sardnja s Općinom vrlo dobra.

– Nama općina plaća sterilizacije i kastracije uličnih pasa. To smo poprilično završili i možda imamo još tri ili četiri kuje koje tu borave i koje su teške za uhvatiti, ali i to je već pri kraju. Već četiri godine radimo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za zaštitu životinja u partnerstvu Općine Jajce, UNDP-a, i JKP „Čistoća i zelenilo“ Jajce, te Udruženja „Ljubitelji pasa iz Jajca“. Osim što radimo na projektu sterilizacije, koja je dala dobar efekat, radimo i na edukaciji stanovništva – kazao je Kesten, te dodao da trenutno u Jajcu imaju oko 1000 registrovanih vlasničkih pasa.

U posljednjih godinu dana nije zabilježen nijedan ujed

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Hasan Hodžić kazao je za Interview.ba kako u posljednjih godinu dana u Jajcu nije bilo prijavljeno napada pasa lutalica.

– Policija u saradnji s općinskim službama djeluje po pitanju pasa lutalica. Kada se dobiju saznanja poduzimaju se mjere i radnje naše nadležnosti u saradnji s općinskim službama, a tu je uključena i veterinarska stanica – rekao je Hodžić.

Kesten nam je potvrdio kako veoma dobro sarađuje s Policijskom stanicom Jajce, te da prema njegovim saznanjima u posljednjih pet godina nije zabilježen nijedan ugriz pasa lutalica, ali da su imali 50 ugriza vlasničkih pasa, komšija i susjeda.

Mladi vide azil za pse kao rješenje

Učenik srednje škole u Jajcu Sandro Tunjić tokom druženja, koje održano u junu ove godine s aktivistkinjom Kunić, istaknuo je kako je ovom gradu potreban azil.

–  Bilo bi dobro po životinje i po nas napraviti azil. Životinje će biti smještene u jednom dijelu grada, bez ikakvih posljedica za njih – rekao je Tunjić.

Međutim, azil u ovom grdu je postojao kao rezultat projekta “Razvoj humane zajednice”, koji su zajednički implementirali IFAW, UNDP BiH i Općina Jajce, sve do 2015. godine, kada je zatvoren.

Iz Općine Jajce su tada kazali da je zatvaranje privremenog skloništa za pse u naselju Kamenice dio Plana grupe lokalne zajednice koja je radila na osmišljavanju alternative privremenom skloništu za pse i rješavanja problema napuštenih životinja.

– Odluka grupe da se zatvori azil veoma je hrabra i vaša vizija se ostvarila. 66 pasa iz ovog azila nastavit će život u Njemačkoj. Jedan broj njih već je udomljen i zbrinut – kazala je tada Kate Nattras Atema direktorica Programa za kućne ljubimce Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW).

Prošle su skoro četiri godine nakon zatvaranja azila, a u ovom gradu još ne postoje inicijative da se otvori novi. Međutim, Kesten nam je kazao da imaju ideju napraviti prinudni smještaj.

– Taj smještaj bi bio za 10 pasa, onih koji su sterilisani, koji su bolesni pa se liječe, da su pod našim nadzorom. To će biti samo deset mjesta do konačnog udomljenja. Danas smo dvije kuje udomili, jedna ode za Francusku, a jedna je ovdje u Bosni i Hercegovini – kazao je.

Građani nam pomažu, hrane pse

Iz Udruženja „Ljubitelji pasa Jajce“ ističu kako građani učestvuju u rješavanju problema i kako su im od velike pomoći.

– Hrane pse, dijele objave na društvenim mrežama za udomljenje, doniraju nam novac za hranu transport i smještaj šalju dojave o novoizbačenim psima …. rekla nam je Sanja Fazlić iz ovog udruženja.

Kazala je kako sve pse koji su štićenici udruženja volonteri hrane, veterinarski obrađuju i udomljavaju. Pretežno van granica BiH.

– Uslikamo, objavimo, sklonimo sa ulice, ako se javi potencijalni udomitelj i udomimo. Za 2 i po godine postojanja grupe građana i sada udruženja, volonteri sa ulice su sklonili i udomili 320 pasa. Na godišnjicu rada udruženja udomljeno je 157 pasa – kazala je Fazlić.

Navela je kako je udomljenje jednog psa skup proces, te da veterinarska obrada i priprema za udomljenje, kao i transport psa i čuvanje u privatnom smještaju koštaju puno.

– Dio toga svega snosi Udruženje, uz to imamo jako dobru suradnju s općinom Jajce i načelnikom Edinom Hozanom  koji  nam uvijek pomaže koliko je u njegovoj mogućnosti. IFAW i UNDP s općinom ugovaraju besplatne sterilizacije  i kastracije  gdje svoju uslugu pruža Veterinarska stanica Jajce, JKP  “Čistoća i zelenilo“ koji s volonterima udruženja hvataju pse po gradu i privode na sterilizaciju u Veterinarsku stanicu gdje opet jedan dio volontera asistira i pomaže veterinaru.  Mi smo jedna mala ekipa koja je uvezana i dobro funkconišemo i radimo svoj posao – zaključila je.

 

 

(Ines Sandžaktarević, Interview.ba)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement