Connect with us

Jajce

Sutra obilježavanje 28. godišnjice od osnivanja 305.-705. Slavne brdske brigade

Avatar

Published

on

U povodu obilježavanja 28. godišnjice formiranja jajačke 305/705. jajačke Slavne brdske brigade, koordinacija boračkih organizacija proisteklih i ARBiH 1992-1995. sutra organizuju prigodan program u 14.30 sati.

Naime, bit će upriličeno polaganje cvijeća na Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Jajce koje se nalazi u haremu džamije Esme sultanije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije u našem gradu Jajcu, ali i državi, ova manifestacija bit će održana u skladu s mjerama nadležnih službi. Broj posjetilaca bit će sveden na minimum, a osiguran je i direktan prijenos putem Fb stranice portala Jajce Online.

.

 

Slavni put

Brigada je formirana 1.12.1992. godine, dok je 7. februara 1995. godine jajačka brigada ponijela je epitet „Slavna“.

Borci su učestvovali u odbrani i oslobađanju velikog dijela teritorije Bosne i Hercegovine, a svijetlim slovima u historiji Brigade ostali su upisani Sarajevo, Gornji Vakuf, Kupres, Vlašić, Donji Vakuf te okolina Jajca.

Najveći poduhvat jajačke brigade bio je oslobađanje TV predajnika na Vlašiću. U vrijeme izvođenja operacije u martu 1995. godine visina snijega na Vlašiću bila je 1,3 metra, a na nekim dijelovima nanosi su bili veći od dva metra. Ovaj uspjeh su po polarnim uslovima ostvarili uz nadljudske napore i bez ljudskih žrtava. U Kupreškoj operaciji iste godine ostat će zapisano da su borci 305. bbr oslobodili staru i novu Titovu vilu

Sredinom 1995. godine zajedno sa drugim jedinicama 7 Korpusa i Armije R BiH, učestvuju u borbama na Visočkom i Treskavičkom bojištu, a za njih je poseban izazov bio krenuti prema svom Jajcu. Put ih je vodio preko Donjeg Vakufa do Vinca, a 705. Sbbr je u ovoj operaciji imala izuzetno težak zadatak, probiti zloglasnu agresorsku liniju na Poganoj ravni. Zatim izaći na prevoj Komar.

Za kratko vrijeme ova brigada je to i uradila. Svaki korak blize gradu Jajcu borcima 705. Sbbr značio je mnogo, a oslobađanje Donjeg Vakufa stvorilo je uslove povratka u svoje domove.

Tokom borbi u odbrani države od agresije svoje živote za BiH i za svoj grad dalo je 105 boraca koji su ostali upisani u historiju grada i brigade., dok je sedam pripadnika jajačke brigade dobilo “Zlatni ljiljan” – najveće vojno odlikovanje Armije Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme rata u našoj zemlji.

Svoj slavni put završila je svečanom smotrom svih jedinica u Vincu povodom treće godišnjice formiranja.

Svim borcima Armije R BiH, pripadnicima 305/705 Sbbr, porodicama šehida i ratnim vojnim invalidima , upućujemo iskrene čestitke u povodu 28. godišnjice formiranja jajačke 305/705. jajačke Slavne brdske brigade.

 

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement