Connect with us

BiH

Sutra počinje obvezna 14-dnevna izolacija svih koji uđu u BiH

Avatar

Published

on

dnevnik.ba

dnevnik.ba

Obavezna 14-dnevna izolacija za građane Bosne i Hercegovine i ostale koji ulaze u zemlju putem graničnih prijelaza ili zračnih luka u Federaciji BiH počet će sutra od 6.00 sati ujutro, potvrdio je to direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović na izvanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Putnici koji ulaze u BiH dužni su ispuniti sanitarni upitnik, međutim za to od sutra neće biti potrebe s obzirom na to da će započeti obvezna izolacija osoba koje se vrate u zemlju. Ajdinović naglašava da će to značajno olakšati posao sanitarnim inspektorima koji su raspoređeni na graničnim prijelazima.

– Državljani BiH koji dođu iz Italije, Španjolske i Njemačke obvezno idu u izolaciju 14 dana. Od sutra će to važiti za sve građane BiH, bez obzira iz koje zemlje dolaze u BiH. Oni će biti upućeni u izolaciju u svoje domove i morat će poštivati donesene mjere. Veliko pitanje je kako osigurati da se građani pridržavaju mjera izolacije, jer svi raspoloživi ljudski kapaciteti su na granicama, ali radimo na pronalasku rješenja. Ta vrsta kaznenih djela nalaže uključenje županijskih MUP-ova i nadležnih tužiteljstava da se uključe u cijeli proces praćenja državljana BiH u izolaciji. Mi smo spremni za ove aktivnosti i želimo držati stanje u ravnoteži – izjavio je Ajdinović, prenosi Fena.

Kako je kazao, podaci govore da BiH u ovim trenucima odolijeva naletu virusa, jer slučajeva zaraze koronavirusom nema mnogo. Vjeruje da će narednih petnaestak dana biti od krucijalne važnosti u borbi BiH protiv ove “pošasti”.

Naglasio je i da se na graničnim prijelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, kao i dvije međunarodne zračne luke Tuzla i Sarajevo u tri smjene sprovode pojačane kontrole putnika, te da će u slučaju potrebe isto biti urađeno i u zračnoj luci u Mostaru.

– Sve informacije kojima raspolažemo o osobama koje ulaze u BiH dijelimo sa MUP-ovima kao i kolegama iz Republičkog inspektorata Republike Srpske, posebno kada su u pitanju osobe s prebivalištem u tom entitetu, a ušli su u zemlju preko Federacije BiH. Republičkom inspektoratu proslijedimo njihove podatke kako bi proveli mjere izolacije, a zatim kontrolirali poštuju li se mjere – kazao je Ajdinović.

Dodao je da u mjerama kontrole značajno pomažu termalne kamere u zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli, koje pomažu u detekciji povećane tjelesne temperature, te da bi te kamere uskoro trebale biti postavljene i na najfrekventnijim graničnim prijelazima.

Dnevnik.ba

(Srednjabosna.com)

Objava Sutra počinje obvezna 14-dnevna izolacija svih koji uđu u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement