Connect with us

BiH

Sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini

Avatar

Published

on

Stanje u oblasti stočarsta na teritoriji Bugojna nikada nije bilo gore, upozorava predsjednik Udruženja ovčara i kozara u toj općini Jusuf Delić.
-Razlog katastrofalnog položaja u kojem se stočari nalaze, leži u činjenici da, za razliku od drugih kantona, na području Srednjobosanskog kantona nisu isplaćeni poticaji za 2017., 2018., pa ni za ovu godinu – izjavio je Feni Delić.
Dodaje da trenutnoj situaciji na terenu, u velikoj mjeri, doprinose i sve niže cijene jagnjadi i vune, koja najčešće završava na livadama, gdje se taloži godinama.
-Nažalost, mnogi uzgajivači ovaca odlučili su da se prestanu baviti poslom, od kojeg su nekada lijepo živjeli, uzdržavali porodice i školovali djecu – naglasio je.
Ne tako davno u Golom Brdu, gdje stanuje njegova devotočlana porodica, nije bilo kuće da nije imala u svom posjedu barem nekoliko ovaca.
– Samo u ovom dijelu općine, bilo je oko 2.000 ovaca. Sada ih je na pašnjacima tek 500-600. Upozoravali smo nadležne da bi trebalo pomoći ljudima, ali nikoga nije briga za to – zaključio je.
 
 
(Fokus.ba)
Objava Sve manje stada na pašnjacima u bugojanskoj općini pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement