14.3 C
Jajce
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
BiH

Sve skuplji život: Sindikalna potrošačka korpa u siječnju koštala 2.895 KM

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za siječanj ove godine košta 2.895 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za studeni 2023. iznosila je 1.310 KM, podatak je  Federalnog zavoda za statistiku. Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 619 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 45,25 posto. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 21,38 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obiteljie koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,42 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi) stanovanje i komunalne usluge (13,75 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,43 posto), obrazovanje i kultura (10,36 posto), odjeća i obuća (10,36 posto), prijevoz (4,77 posto), te  održavanje kućanstva (6,91 posto udjela u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSS BiH.

Dnevnik.ba

Advertisement

Povezane vijesti

U BiH su stigli brzi antigen testovi za kućnu upotrebu, donosimo korisne informacije o njima

Jajce Online

Bosna i Hercegovina se igra s MMF-om

Jajce Online

U Beogradu uhapšen muškarac zbog podsticanja na terorizam

Jajce Online