Connect with us

BiH

Sve više građana diže ruku na sebe zbog kredita i siromaštva

Avatar

Published

on

Mevsudin Murtić (24) iz Zenice skočio je u nedjelju sa 17. sprata zgrade u zeničkom naselju Blatuša. Na očajnički čin odlučio se zbog loše finansijske situacije, tvrde njegove komšije. Korak u smrt, kažu, napravio je zato što su mu dugovi od života napravili pakao. Oni su ostali iz majke, a vratiti ih nije mogao.
– Komšije su ga hranile, sada sakupljamo novac za njegovu dženazu. Tužno – rekle su komšije.
Niske plaće
Tragičan slučaj Murtića još je jedan u nizu onih koji pokazuju u kakvoj neimaštini žive mnogi u Bosni i Hercegovini. Građani se iz dana u dan sve više zadužuju. U bankama uzimaju kredite, posuđuju novac od rodbine, prijatelja, komšija… Kreditima se plaćaju namirnice, režije, obrazovanje…
Psiholog Čedomir Novaković ističe da je rješenja za neimaštinu sve manje, jer je siromaštvo uzelo maha.
– Teško je doći do sredstava, čak i za neki minimum egzistencije. Na socijalnom, nacionalnom ili na individualnom planu mogu se sresti slučajevi koji nisu u stanju promijeniti svoj status i doći do sredstava za opstanak. Svaka kriza utječe na psihološki faktor, gdje ljudi posustaju, gube motivaciju, nadu i borbu s nedaćama. Onda je i za očekivati da imamo tragične slučajeve – rekao je Novaković.


Novaković: Gube nadu i motivaciju

 
Da je život bh. građana težak, pokazuju i podaci Centralne banke BiH, prema kojima su u martu ove godine stanovništvu bile plasirane ukupno 9,4 milijarde KM, od čega se sedam milijardi odnosi na nenamjenske kredite.
Prije pet godina, prosječna zaduženost iznosila je 1.941, a lani čak 730 maraka više, odnosno 2.675 maraka. Stručnjaci ukazuju na to da je dizanje kredita rezultat drastično niskih plaća većine radnika. Prosječna potrošačka korpa skoro je trostruko veća od primanja, a mnogi vide spas u dizanju kredita kao jedinom rješenju da se preživi.
Potvrđuje to i podatak da su građani najviše pozajmljivali novac za opću potrošnju, čak 39,3 posto ukupnog zaduživanja u prvoj polovini godine.
Zaplijenjena imovine
Dugogodišnju borbu nije izdržalo ni više od 30 korisnika kredita u švicarskim francima.
– Zbog svega što su preživjeli, 31 korisnik digao je ruku na sebe. Svi su im okrenuli leđa. Od momenta kad banka pokrene prodaju hipoteke, prođe šest-sedam mjeseci i sud to riješi odmah. A kad korisnik kredita tuži, onda se čeka po 10 godina. Banka je od početka godine zaplijenila ili prodaje više od 100 nekretnina korisnika – rekao je Kemal Duraković, predsjednik Udruženja “Švicarac”.


Duraković: 31 korisnik se ubio

 
Prosječna zaduženost u FBiH 

2014. godine 1.941 KM
2015. godine 2.034 KM
2016. godine 2.159 KM
2017. godine 2.247 KM
2018. godine 2.675 KM

218 samoubistava lani je izvršeno u FBiH. Najviše ih je počinjeno u Tuzlanskom (47), a zatim u Srednjobosanskom (39), Zeničko-dobojskom (35), Hercegovačko-neretvanskom (26), Unsko-sanskom kantonu (21)…
Ibro Okerić, Hikmet Žuna, Husnija Halkić… 
Šezdesetdvogodišnji Ibro Okić iz Gornje Kalesije polio se u aprilu 2018. godine benzinom i zapalio u zgradi Općine Kalesija. Na čin samospaljivanja odlučio se nakon što je, pritisnut kreditima koje nije mogao vraćati, ostao bez krova nad glavom. Podlegao je nakon 10 dana.
Zeničanin Hikmet Žuna (29) predozirao se u novembru u svom stanu u zeničkom naselju Papirna. Nije mogao naslijediti majčinu penziju pa je, iz straha za egzistenciju, popio ogromnu količinu tableta, što je za posljedicu imalo njegovu smrt.
Husnija Halkić iz Bosanske Krupe ubio se u februaru ove govine. Zbog neimaštine i užasnih uvjeta života, Halkić je skočio sa mosta u nabujalu Unu.

 
 
(avaz)
Objava Sve više građana diže ruku na sebe zbog kredita i siromaštva pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement