Connect with us

BiH

Svečano otvoren Dom dragovoljaca i veterana HVO Jajce

Avatar

Published

on

Dom dragovoljaca i veterana HVO Jajce na Ćaninom polju, kojeg su predano gradili i svojim donacijama financirali jajački dragovoljci i veterani, uz pomoć naših sugrađana, jučer je uz nazočnost više od 300 bivših pripadnika HVO-a i gostiju svečano otvoren i blagoslovljen.

Svečanost je započela intoniranjem himne hrvatskoga naroda u čast Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja. Voditelj programa kazao je “da smo se okupili danas na ovom za nas svetom mjestu, gdje su jajački branitelji tijekom velikosrpske agresije 1992. godine nadljudskim naporima branili svoj dom i svoje najmilije. Mnogi od njih nisu dočekali slobodu, ali su svoje živote nesebično u nju utkali. Njima u spomen sagradili smo ovo prelijepo spomen obilježje kako bi buduće generacije podsjećalo na njihovu žrtvu…” te je pozvao da se minutom šutnje oda počast svim poginulim braniteljima.

Potom su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijenac i zapalili svijeće na Spomen obilježju poginulim braniteljima.

Nešto više o gradnji Doma kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO Jajce, gosp. Anto Lukić koji je bio i glavni inicijator gradnje Doma i Spomen obilježja poginulim braniteljima na Ćaninom polju. Zahvalio se svima koji su našli vremena da uveličaju svečanost otvorenja Doma, a posebno onima koji su pomogli njegovu izgradnju. Pozvao je sve nazočne da budu uz branitelje i da im daju potporu i u sličnim budućim aktivnostima.

Ratni zapovjednik crte bojišnice na Ćaninom polju, zapovjednik 1. jajačke bojne, a kasnije i brigade, gosp. Ivo Šimunović pozdravio je sve nazočne i u vrlo emotivnom govoru podsjetio na junački otpor jajačkih branitelja na glavnom pravcu napada srpskih snaga. Kazao je da su branitelji na ovoj bojišnici pet mjeseci odoljevali žestokim srpskim napadima podnoseći velike ljudske gubitke.  Poslao je poruku onima koji posljednjih dana truju javno mnijenje svojim neprimjerenim izjavama i optužbama da je HVO izdao Jajce nazvavši ih krivotvoriteljima. Uputio ih je da provjere koliko dugo su se branila sela Ljoljići i Čerkazovići, Vinac i Torlakovac, Vlasinje, pa i Donji Vakuf i da tek nakon toga upućuju kritike prema HVO-u.

Župnik Župe Podmilačje fra Filip Karadža blagoslovio je potom Dom dragovoljaca i veterana HVO-a i sve nazočne uz prigodnu molitvu. Kazao je da su Franjevci kroz dugu povijest uvijek bili uz svoj narod i pomagali mu da prebrodi najteže trenutke. Podsjetio je da je franjevački red najstarija institucija u ovoj državi s više od 700 godina kontinuiranog djelovanja i da su vjerni svjedoci i kroničari svih turbulentnih povijesnih događaja na ovim prostorima.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Mare i Goran Pranjko koji su se pobrinuli da vesela atmosfera potraje do kasno u noć.

Udruga dragovoljaca i veterana HVO Jajce zahvaljuje se svim svojim članovima koji su se pobrinuli za pripremanje hrane za nazočne goste, kao i članicama i članovima Mladeži HDZ-a koji su uložili puno truda da se svi nazočni ugodno osjećaju na ovoj svečanosti.

 

Udruga dragovoljaca i veterana HVO Jajce

 

 

dav

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement