Connect with us

BiH

Svi koji žele Plavu vodu počeli plaćati kredit

Avatar

Published

on

Detalji vezani za projekat regionalnog vodovoda Plava voda znatno brže se dogovaraju nego je to bio slučaj u ranijem periodu. Svi učesnici projekta imaju obavezu da plaćaju kredit podignut za izgradnju Regionalnog vodovoda Plava voda i svi su izvršili prve uplate kojim se plaćaju provizije Evropskoj banci za obnovu i razvoj – EBRD-a i troškove zbog do sada nepovučenih sredstava. Ovo je izjavio za Oslobođenje Ernad Granić, direktor JP RV Plava voda Travnik.

Granić je napomenuo da je nakon objava za nabavku, preduzeće objavilo i zahtjev za iskaz interesa za izbor nadzora nad izgradnjom, da se ono može naći na portalu EBRD-a (www.ebrd.com), na stranici JP RV Plava voda i u Službenom listu EU, čime je praktično prva faza tendera i počela.

Prema riječima direktora, podnesen je poziv EBRD-u za pretkvalifikaciju izbora izvođača radova da bi se dobio status objave. Nakon što iz banke daju mišljenje i eventualno primjedbe, poziv će biti objavljen na njihovoj stranici.

– Timovi općina učesnika u projektu Travnika, Novog Travnika i Busovače, te Grada Zenice, počeli su raditi na eksproprijaciji iako troškove za izuzimanje zemljišta još čekamo, a trebamo ih dobiti preko kredita Razvojne banke Vijeća Evrope. Prošli su u Predstavničkom domu i sada čekamo da ih usvoji još Dom naroda FBiH, kako bi se sredstva mogla iskoristiti za plaćanje troškova eksproprijacije, istakao je Ernad Granić.

Prema navodima Ernada Granića, u idealnim uslovima, to jeste ako ne bude dodatnih problema, za tri i po – četiri godine mogla bi poteći Plava voda u domovima Zeničana, koji su najudaljeniji od sjedišta preduzeća.

Vrijednost projekta je 22 miliona eura, od čega po 11 miliona finansiraju EBRD i CEB, a uz ta sredstva je uračunat i grant od pet miliona KM koji je obezbijedila Švedska razvojna agencija (SIDA).

 

 

(oslobojdnje.ba)

Objava Svi koji žele Plavu vodu počeli plaćati kredit pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement