Connect with us

BiH

Švicarska televizija: Hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante u …

Avatar

Published

onNovinari SRF-a su razgovarali sa izbjeglicama odmah nakon prebacivanja na teritorij naše zemlje, a ovo je, potvrđuju, prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata sa teritorija Evropske unije (EU) dokumentirano na ovaj način.
Napušteni pogranični prostor na sjeveru BiH. Osobe u hrvatskim uniformama u šumi. Iza njih je grupa od 30 osoba sa ruksacima i dekama. Na prostoru između Hrvatske i BiH policajci zastaju i puštaju grupu na teritorij BiH.
Prizor je ovo kojeg su zabilježili novinari švicarskog javnog RTV servisa na njemačkom jeziku (SRF). Tvrde da se radi o ilegalnoj deportaciji izbjeglica iz Hrvatske u BiH. Četiri takve situacije su zabilježili u samo dva dana. U BiH je prebačeno oko 70 osoba, uglavnom Pakistanaca, Alžiraca i Afganistanaca.

Novinari SRF-a su razgovarali sa izbjeglicama odmah nakon prebacivanja na teritorij naše zemlje, a ovo je, potvrđuju, prvi put da je ilegalno prebacivanje migranata sa teritorija Evropske unije (EU) dokumentirano na ovaj način.
Izbjeglice su švicarskim novinarima potvrdile da ih je hrvatska policija prebacila u BiH bez ikakvih provedenih procedura. Tvrde da je tom prilikom nad njima upotrijebljena sila.
– Uhvatili su nas u šumi, smjestili su nas u kombi i odvezli do granice. Put je trajao oko dva sata. Zatim su uništili naše telefone i preveli nas na teritorij BiH – kazao im je jedan Pakistanac.
Novac kojeg su imali uz sebe im je, tvrde, ukraden. SRF podsjeća da su izvještaje o brutalnom ophođenju hrvatske policije prema migrantima nevladine organizacije prikupljale i objavljivale unazad više od godinu dana.
– Uperili su pištolje prema nama i rekli da stanemo. Bili smo uplašeni i uplakani – ispričao je dječak iz jedne afganistanske porodice.
Kada su upitali policajce da li u Hrvatskoj mogu dobiti azil, oni su se smijali i govorili kako ga mogu dobiti u BiH.
Novinari SRF-a su razgovarali sa više od 100 migranata, a svi su im kazali da su bili u Hrvatskoj te da im je tu odbijen zahtjev za azil. U izjavu za tu televiziju je Marcus Engler, njemački stručnjak za pitanje migracija, kazao da je ovakav postupak hrvatske policije kršenje zakona Evropske unije, ali i međunarodnih zakona.
Objava Švicarska televizija: Hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement