Connect with us

BiH

Svjetlost i tama Delta Planeta

Avatar

Published

onNaš grad oduševljeno je dočekao predsjednika Republike prilikom njegove prve posjete tek otvorenoj fabrici. Oko 15.000 građana izašlo je na ulice da pozdravi predsjednika i ostale visoke goste iz njegove pratnje.
Predsjednik Republike obratio se direktoru fabrike:
– Kada su ova postrojenja izgrađena?
– Ova fabrika izgrađena je osamdesetih godina prošlog stoljeća.
– Nije, valjda, i ovo tako staro? – zapitao je predsjednik, pokazujući na nova postrojenja.
– Ne, to je izgrađeno prije dvije godine, odgovorio je direktor napominjući da je fabrika podignuta takoreći na sirovinama.
Sve što nam je potrebno od sirovina imamo vrlo blizu.
– Kolika je proizvodnja? – interesovao se predsjednik.
– Dvanaest milijardi bruto produkta, koji ostvaruju 1.780 zaposlenih…” , nastavak izlaganja direktora često je prekidan skandiranjem prisutnih – „Heroj!“
U nastavku razgovora direktor je upoznao visokog gosta o proširenju fabrike prije deset godina i povećanju kapaciteta za 1,5 puta.
– Osnovni su naši problemi zastarjele mašine. Potrebna su nam nova sredstva da se modernizujemo. Ali, to rješavamo sa kupcima naših proizvoda, koji nam kredite daju po vrlo povoljnim uslovima.
Dalji razgovor prekinuo je radnik koji je bio u neposrednoj blizini riječima:
– Dođite ovamo da vidite naš pogon…
Vjerovali ili ne, ovo je stvarni izvještaj o dolasku Josipa Broza Tita u stvarni gradić Lukavac dvadeset i dvije godine nakon završetka stvarnog Drugog svjetskog rata, prilikom otvaranja stvarne fabrike.
Nema fabrike, samo tržni centar
Nažalost, stvarni lik naše sadašnjosti, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, otvara kružne tokove oko tržnih centara. Moderne kružne tokove, vrijedne gotovo tri miliona maraka, finansirane sredstvima građana! Kako bi stvarna predsjednica Republike Željka Cvijanović rekla: “Ide se krupnim koracima naprijed”, a krupni korak je, zamislite, 62.000 kvadratnih metara trgovine u Banjaluci. I to ne obične, nego “Delta Planeta” u vlasništvu Miroslava Miškovića, presuđenog utajivača poreza i poznatog, vlastima ovim i onim bliskog, srbijanskog tajkuna.
Titove fabrike nema, nema ni onih radnika, ni poleta ni krupnog ekonomskog koraka za Republike Srpsku. Postoje samo trgovci, njih oko 2.000, koji će preniske plate zarađivati od jutra do sutra. Baš kao i neimari koji su danonoćno radili gradeći gigantski trežni centar ne bi li pompezno bio otvoren pred sad već zaboravljene, krajnje diskutabilne oktobarske izbore. Hoće li Mišković plaćati porez ili će mu se, po prijateljsko-tajkunskoj liniji, progledati kroz prste?
Moralna i finansijska bijeda naspram raskošno udešenog kriminala! Sve je spremno, blokiran saobraćaj u kružnom toku za građane koji su ga krvavo platili, okupila se poluelita i ojađenom narodu pred kamerama pokazala ono što bi trebalo da cijeni – režim i njegove spomenike! Crvena vrpca presječena, ograde za utorene i putokazi “ovdje počinje” čekaju prve posjetioce…
Privid naspram suštine!
Miškovićev “Delta Real Estate” polovinom 2016. godine platio je laktaškom „Mikon Laktingu“ 7,5 miliona KM za zemljište na Banjalučkom polju na kojem je izgrađen centar vrijedan oko 60 miliona evra. Ono je prethodno bilo u državnom vlasništvu, a raniji vlasnik, i to vrlo upitno, imao je tek pravo  korištenja. Ipak, „Delta“ se u Geodetskoj upravi RS upisuje kao vlasnik i pored protivljenja banjalučke Gradske uprave i Pravobranilaštva RS.
Prema nezvaničnim informacijama, „Lakting“ kao firma koja je prije privatizacije bila u 100 odstotnom vlasništvu opštine Laktaši, izgradila je zgradu u centru Laktaša u kojoj je devet stanova dato Vojsci RS. Zauzvrat, kako je tada pisao portal CAPITAL, firma je dobila četiri hektara gradskog zemljišta u Banjaluci, uz obavezu da, nakon što zemljište bude privedeno stvarnoj namjeni, bude vraćeno gradu.
Koju godinu kasnije, diskutabilni Zakon o stvarnim pravima RS omogućio je da se pravo korišćenja pretvori u pravo vlasništva. Tako „Lakting“, sada već potpuno privatna firma, dobija neponovljivu prilik,u da u vlastitu kasu strpa 7,5 miliona KM.
Okružni privredni sud u Banjaluci radio je, ispostaviće se, na ruku Miškoviću pa je pravosnažnom presudom iz maja 2016. godine odbio tužbu Pravobranilaštva RS. A onda se, s kamenom temeljcem, pojavio Milorad Dodik, apsolutni gospodar u RS. Juni, 2017!
Svečanost se za poznatog utajivača poreza pretvorila u noćnu moru. Polovinom decembra te godine otkriveno je da je Miškoviću progledano kroz prste te da je zaobišao Zakon o uređenju prostora i građenja RS. Sve što je prekaljeni neimar u to vrijeme imao bila je dozvola za izvođenje pripremnih radova (do nulte kote) izdata 4. avgusta iste godine. Pripremne radove odavno je završio, a onda pod njih zaveo i dva sprata. Nelegalna!
I tadašnja, a i sadašnja ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić priznala je da “Delta Planet” niče nelegalno, jer je zahtjev za izdavanje dozvole, podnesen 14. septembra, odbijen pošto Miškovićeva dokumentacija nije bila kompletna. Ministarstvo je zatražilo dopunu, ali se nikome nije žurilo. Niti je Golićeva reagovala na Miškovićevu nonšalantnost niti se Mišković meškoljio!
Sve ovo sa prozora Administrativnog centra Vlade RS pratili su i republički građevinski inspektori “iznenađeni” činjenicom da gigantski objekat nelegalno ide pod oblake. Prekonstrolisali su dokumentaciju i “vidjeli da ona nije u skladu sa stanjem na terenu”.
Pod pritiskom medija donose rješenje o rušenju dvije etaže, a onda firma “Delta Real Estate” za cijelih deset prednovogodišnjih dana uspijeva da prikupi kompletnu dokumentaciju i predaje ministarstvu Golićeve, koje ekpresno izdaje dozvolu. Mišković tada u gradsku kasu uplaćuje rentu tešku 2,6 miliona KM.
Za nelegalnu gradnju početkom 2018. godine kontroverzni biznismen nagrađen je i od Inpektorata RS – izrečena mu je smiješna kazna od 5.500 KM, a inspektor je poništio svoje rješenje o rušenju izdato 26. decembra 2017. godine.
Sve za ugodnost Miškovićevog obzora
Izvinjenje za novinarski neposluh i “nepravednu hajku na otvarača 2.000 radnih mjesta” uslijedilo je već nekoliko mjeseci kasnije u vidu 2,8 miliona narodnih maraka uzetih za gradnju velelpnog kružnog toka, sa dvanaest metara širokim pothodnicima, fontanom i zastavom pod koju stane vladajuća klika.
Javnim novcem oprano je ono što vlast naziva vlastitim obrazom. Gradska infrastruktura danas u potpunosti zadovoljava potrebe centra. Da sve na cesti i pod njom bude pod kontrolom i po tajkunskoj mjeri pobrinula se laktaška “Niskogradnja” na čelu sa Ljubomirom Ćubićem.
Banjalučka Gradska uprava u septembru prošle godine pripremila je kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za gradnju, a javnu nabavku sproveo, niko drugi do Nenad Nešić, direktor “Puteva RS”. S ovim javnim preduzećem gradske vlasti potpisale su “sporazum o realizaciji projekta”.
Republika Srpska prije nekoliko dana otvorila je kružni tok, vrpcu presjekli premijer Višković, ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Nešić… Danas vrata otvori i na kriminalu izgrađeni “Delta Planet”!
Narod će i sutra biti ojađen i gladan! U vlastitom prividu života diviće se trgovačkom centru!
Ruanda je u orbitu lansirala satelit! Ali, ništa bitno!
Raja traži veselo!
(zurnal.info)
Objava Svjetlost i tama Delta Planeta pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement