Connect with us

BiH

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom: Ne zaboravite obuti šarene ča…

Avatar

Published

onDanas se obilježava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Datum 21. mart simbolizira tri reprodukcije 21. hromozoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Downovim sindromom.
Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti, stoga danas ljudi širom svijeta obuvaju upravo šarene čarape da bi iskazali podršku borbi osoba s Downovim sindromom da se što bolje integriraju u društvo.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. mart kao Svjetski dan osoba s Downovim sindromom (WDSD).
Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downovog sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. hromozoma.
Svjetski dan Downovog sindroma (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.
Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog hromozoma viška. Nastaje u trenutku začeća.
Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom, a sindrom pogađa sve rasne grupe i može se javiti u bilo kojoj porodici, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.
Svjetski dan osoba s Downovim sindromom obilježit će se danas raznim aktivnostima na cijelom području BiH.
Članovi Specijalne olimpijade “Parallel” upriličit će danas obilježavanje Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom revijalnom utakmicom s igračima Omladinskog košarkaškog kluba Sloboda Tuzla.
Članovi Studentskog vijeća “Medicus” i Udruženja “Parallel” taj dan će obilježiti takmičenjem, revijalnom utakmicom, igrama za djecu te dodjelama nagrada za najuspješnije.
 
(Avaz.ba)
Objava Svjetski dan osoba s Downovim sindromom: Ne zaboravite obuti šarene čarape pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement