Connect with us

Jajce

Svjetski izdavački poduhvat novinara Zijada Žune iz Jajca

Avatar

Published

on

Krajem septembra izlazi bestseler knjiga jajačkog novinara Zijada Žune sa 150 muzičkih zvijezda, 150 priča i 600 fotografija pod nazivom “Zvijezde na kapiji” te sadrži blizu hiljadu stranica, piše Jajce Online.

Zijad Žuna je u bivšoj državi radio kao novinar i urednik lista “Oslobođenje” kao direktor te glavni i odgovorni urednik Radio Jajca, a već je 25 godina živi na adresi u Hamburgu gdje radi za brojne svjetske medije.

– Sve su to planetarne muzičke zvijezde kao sto su Whitney Houston, svjetski kralj bluesa BB King (R.I.P), Roling Stounsi, Gary Moore (R.I.P), Albert Lee,Van Morrison, Deep Purple ZZ Top i mnoge druge svjetske zvijezde, koje sam radio 25 godina na koncertima širom Njemačke, kaže Zijad Žuna za Jajce Online.

Knjiga će nastavlja ovaj ugledni novinar, koji je već prije četiri godine navršio 40 godina rada u novinarstvu biti objavljena na njemačkom i engleskom jeziku.

-Sav posao je urađen i samo treba da se odredi termin za promociju. A što se tiče promocije u Bosni i Hercegovini ona će biti organizirana u Sarajevu uz prisustvo brojnih književnika, te domaćih i stranih novinara, jer je to prva knjiga takve vrste u svijetu, ističe on.

Za 25 godina rada u Hamburgu, Zijad Žuna je snimio 150 sati tonskog materijala, te 27 hiljada ekskluzivnih fotografija.

– Jedini sam od 150 novinara imao intervju na oproštajnom koncertu od Evrope od svjetskog kralja bluza BB Kinga koji me je držeći za ruku rekao “Ovako da se uslikam, kao otac i sin, kazao je.

Zijad ističe da je nekoliko mjeseci prije tragične smrti Whitney Houston imao s ovom kraljicom muzike kraci intervju. Postavio je jedno pitanje a ona je pričala oko pet minuta nepovezano i na kraju rekla: “Bog daje i uzima sve… ”

Bila je još pod uticajem liječenja od zavisnosti droge i alkohola. Tragično je završila svoj mladi život. Slično se dogodilo i s najvećim gitaristom svijeta Gary Moore.

-Bio sam s njim i dogovorio intervju u Hanoveru.Sa mnom je bio i jako dobar mladi muzičar iz Sarajeva Amir Jasenković. Želio je da dođe do najvećeg producenta svijeta Krisa Cangaridesa iz Londona. S legendarnim muzičarem sam obavio intervju, zamolio ga za Amira, a ovaj je odmah ugovorio posao s producentom u Londonu. Nakon nekoliko dana Amir je otišao u London, gdje mu je najveći producent svijeta producirao sjajnu pjesmu koja se vrtjela širom Evrope, priča Žuna za naš portal.

Rekao je na rastanku Amiru ,,Vasa pjesma mi ne izlazi iz glave,,Sjajna je!!,,Bio je to veliki humanitarni gest pokojnog Gary Moora koji je ubrzo prerano umro …..

– Kad sam imao intervju s čuvenim Carlosom Santanom pušio je kubansku cigaru i pio tekilu ,a vjerovatno je bio pod uticajem droge, jer mi je i pominjao. Dao je i nama da pijemo “tekilu” i pušimo kubansku cigaru, govoreći lose engleski. U jednom trenutku je prešao na španjolski, a mi smo se brzo snašli i pozvali kod vrata djevojku-korespondenta, koja je prevodila.Ni sam ne znam kako sam to sve završio i došao kući jer sam i ja pio,posto sam se plašio da me ne istjera iz salona, prisjeća se Žuna.

Knjiga “Zvijezde na kapiji” radila se nekoliko godina. Okupila je veliki broj poznatih imena iz Njemačke, Engleske i Bosne i Hercegovine. U verziji za BiH recenzije su radili ugledni novinar i glavni urednik Avazovog muzičkog magazina “Express”, Mirsad Cviko, zatim legendarni srbijanski muzičar Srdjan Marjanović, čuveni novinar Minja Bojanić, te sjajni Dino Šiljak, koji na jednom mjestu u recenziji kaže: “Od sugovornika Zijad nastoji izvući što više, ali na način svojstven postmodernističkog shvatanja svijeta. Izlazi iz okvira onog čistog novinarskog, a fokus baca na ležernost imate osjećaj kao da u tim intervjuima i pričama sagovornici sjede u starinskoj bosanskoj kafani, pred njima džezva, fildžani,a oko njih miris duhana. U njegovim razgovorima gubi se svaki trag one klasične zategnutosti između novinara i intervjuirane osobe,naprotiv, sve se svodi na taj već spomenuti “bosanski duh” ravnopravnosti ili jednom riječju jaranstvo…”

Biografiju je radila najpoznatija promoterka knjiga u BiH Sedžida Beganović-Isaković, a za Njemačku je rađen u Kanadi.

– Mi već sada radimo prevod za Hrvatsku i Srbiju, gdje je već sve spremno za promociju ove unikatne i zanimljive knjige, priča Žuna te dodaje:

-Veoma važno je istaći da će na cijelom Balkanu izaći još dvije zanimljive knjige,koje su potpuno završene i s drugim dizajnom,a zovu se “Svi moji intervjui” – najveće balkanske zvijezde zabavne muzike i druga folk muzike .I u jednoj i drugoj izlazi po 150 najvećih zvijezda -Bio je to veliki posao,koji sam na kraju svoje novinarske karijere krunisao jednim svjetskim projektom.

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement