Connect with us

BiH

Tajni sastanci Sarajlića i Budnje sa Pecikozom: SDA lobira za rekonstr…

Avatar

Published

on

Foto: Klix.ba

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Sarajlić susreo se danas sa zastupnikom u Skupštini KS Fahrudinom Pecikozom u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu, saznaje Klix.ba.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Sarajlić susreo se danas sa zastupnikom u Skupštini KS Fahrudinom Pecikozom u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu, saznaje Klix.ba.

O sastanku svjedoče i fotografije u čiji posjed je došao naš portal. Kako smo saznali, Pecikoza je prvo u ovom objektu sjedio sa Alijom Budnjom, utjecajnim članom SDA, a kasnije se na istom mjestu susreo i sa Sarajlićem.

Nezvanično saznajemo da se radilo o razgovorima zbog naklonosti Pecikoze radi rekonstrukcije Vlade KS.

Naime, Pecikoza i Damir Nikšić u aprilu su formirali parlamentarnu grupu pod nazivom “1. april” u okviru koje će djelovati u Skupštini KS. Pecikoza je na Općim izborima dobio 758 glasova na listi Nezavisne bh. liste, ali je u aprilu ove godine napustio navedenu stranku i odlučio djelovati zajedno s Nikšićem koji je izbačen iz SDP-a. Pecikoza je inače poznat po tome što se u januaru ove godine u sali Skupštine KS žestoko usprotivio ukidanju paušala izabranim zvaničnicima.

Kada je riječ o nastojanju SDA da preuzme vlast u KS, treba naglasiti da je ova stranka, koja je izborni pobjednik u Kantonu Sarajevo, samo tokom ove godine navedeni poduhvat najvljivala u više navrata.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Tako je Sarajlić na konferenciji za novinare u aprilu, kazao da će naredni mjesec, dakle u maju, SDA u Skupštini Kantona Sarajevo pokrenuti formiranje nove parlamentarne većine, kao i formiranje nove Vlade KS.

“SDA neće sjediti skrštenih ruku i nećemo ovoj vlasti dozvoliti da potroše još 100 dana. Jedino što radi ova vlast je da unosi nemir i smutnju među građane i stvara pravnu nesigurnost. Do sada nisu pokrenuli ili nastavili niti jedan projekat koji bi bio koristan za život građana”, kazao je tada Sarajlić.

No, to se ipak nije desilo, pa je predsjednik SDA Bakir Izetbegović početkom jula rekonstrukciju Vlade KS, koju čine Naša stranka, SDP, NiP, SBB, NBL i DF, najavio za jesen.

Predsjednik SDA kazao je da okosnicu državne vlasti čine SDA, HDZ i SNSD, odnosno SDA sa SBB-om i DF-om.

“A onda će SDA, SBB i DF na nižim nivoima vlast biti koalicija i mislim da će se taj paket zaokružiti u sljedeća tri-četiri mjeseca”, kazao je on, a na pitanje da li će SDA i SBB činiti novu kantonalnu vladu u KS, Izetbegović je odgovorio potvrdno navodeći da će to “možda će to biti posljednja stvar ili će biti u paketu s Vijećem ministara i Federalnom vladom“.

Izetbegović je tada kazao i da je Vlada KS “pilot projekat koji drži međunarodna zajednica”.

Kada je riječ o matematici, Sarajlić je svojevremeno izjavio da je za smjenu ove i formiranje nove vlade potrebno je 18 zastupnika.

SDA ima 10 zastupnika u Skupštini KS. Osim sa DF-om pregovara se i sa drugim političkim subjektima, ali ne bih sada da spekulišem o tome”, rekao je tada Sarajlić, napominjući kako su potencijalni partneri za formiranje nove većine svi, uključujući i SBB.

Klix.ba

Objava Tajni sastanci Sarajlića i Budnje sa Pecikozom: SDA lobira za rekonstrukciju Vlade KS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement