Connect with us

BiH

Tegeltija – Grlić Radman: Saradnja dvije zemlje dobra, potrebno rješavati otvorena pitanja

Avatar

Published

on

Tegeltija – Grlić Radman: Saradnja dvije zemlje dobra, potrebno rješavati otvorena pitanja

Dosadašnja saradnja Bosne i Hercegovine i Hrvatske je dobra, ali i dalje postoje određena pitanja koja zahtijevaju rješavanje kroz aktivnije bilateralne aktivnosti na političkom i ekspertskom nivou, poput rješavanja pitanja Trgovske gore, razgraničenja i imovinsko-pravnih pitanja, istaknuto je na sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije i ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlić Radmana.

Sagovornici su tokom sastanka u Sarajevu razgovarali o aktuelnim političkim i ekonomskim temama, sa akcentom na prevazilaženje krize izazvane pandmijom virusa korona, mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemalje u oblastima od obostranog interesa, te o procesu evropskih integracija.

Tegeltija je istakao opredijeljenost Savjeta ministara evropskim integracijama uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dosljednu primjenu mahanizma koordinacije.

On je naglasio da je ispunjavanje uslova za pristup EU i sticanje kandidatskog statusa prioritet Savjeta ministara, te izrazio očekivanje da Evropska unija pokaže više spremnosti da prihvati nove članice.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija zahvalio je Vladi Hrvatske i ministru Grlić Radmanu na podršci i pomoći BiH na evropskom putu, izrazivši nadu da će BiH dobiti status kandidata u ovoj godini.

Ministar Grlić Radman upoznao je predsjedavajućeg Tegeltiju o sadržaju “non pejpera” o BiH koji je Hrvatska uputila u Brisel, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Predsjedavajući Savjeta ministara pozdravio je intenziviranje saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa, te izrazio posebnu zahvalnost Hrvatskoj na dosadašnjoj pomoći i donacijama u borbi protiv koronavirusa.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara – ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

BHRT

The post Tegeltija – Grlić Radman: Saradnja dvije zemlje dobra, potrebno rješavati otvorena pitanja appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement