Connect with us

BiH

Telekomi su spremni za niže cijene roaminga

Avatar

Published

on

Sredinom 2017. godine Evropska unija ukinula je roaming u svojim članicama, a to je nešto što se odavno očekuje i kod nas, s obzirom na to da su cijene roaminga i sa zemljama regiona po nekoliko puta veće. Priča se o tome već neko vrijeme, pa je početkom aprila ove godine potpisan regionalni Sporazum o roamingu, koji omogućava niže cijene od 1. jula.
Faze
– U prvoj fazi, od 1. jula, cijene roaminga će biti niže za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine roaming bi trebalo da bude ukinut u zemljama zapadnog Balkana, poručeno je sa tog sastanka, a prije nekoliko dana održan je i sastanak u Ohridu na kojem su dogovarani načini implementacije Sporazuma.
– Ono na čemu insistiramo kako bi se izbjegli dugi postupci u prelaznom periodu, dok operateri ne provedu te mehanizme, jeste da odredimo fiksne cijene koje će biti snižene u rasponu od 70 do 80 posto, rekao je Saso Dimitrioski, direktor AEK-a, nakon ovog sastanka.
Na pitanje jesmo li mi spremni za ovaj korak, iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH, čiji predstavnici su bili u Ohridu, rečeno nam je kako trenutno nisu u mogućnosti dati detaljnije podatke, te kako je u toku usaglašavanje stavova u vezi sa načinom i dinamikom snižavanja cijena usluga roaminga na nivou regulatornih tijela zemalja potpisnica Sporazuma, koji stupa na snagu 1. jula.
Međutim, iako još nije sve definisano, telekom-operateri u BiH su spremni.
– Od 1. jula u primjeni će biti prva faza snižavanja cijena roaminga u šest zemalja zapadnog Balkana tzv. RLAH + (Roaming Like At Home Plus) na osnovu potpisanog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u mobilnim telekomunikacijskim mrežama. U toj fazi, koja će trajati do 30. juna 2021, korisnicima će se roaming u ovih 6 zemalja obračunavati po maloprodajnim cijenama na koje je dodana Sporazumom definisana tzv. dodatna vrijednost koja za govor iznosi 0,05 eura po minuti, za SMS 0,02 eura po poruci i 0,015 eura po Mb za data saobraćaj. Također, u ovoj fazi je definisana i maksimalna vrijednost koja predstavlja zbir maloprodajne cijene i dodatne vrijednosti koja će se smjeti naplaćivati korisniku kada je u roamingu, kazala nam je Nađa Lutvikadić-Fočo, šef Odjela za korporativne komunikacije BH Telecoma.
S obzirom na to da, dodala je, obračun svih operatora zemalja potpisnica Sporazuma ne podržava u ovom trenutku različite obračune u roamingu zbog postojanja velikog broja korisničkih paketa, zbog čega je i tražena odgoda primjene, RAK-u je predložen jedinstveni način obračuna roaminga na način da se korisnicima obračunava najčešće korištena maloprodajna tarifa za nacionalni saobraćaj na koju će se dodati tzv. dodatna vrijednost.
– Ako Agencija odobri ovaj model, BH Telecom je spreman za implementaciju prve faze Sporazuma od 1. jula 2019. godine. Sve druge opcije zahtijevaju odgodu zbog potrebe prilagodbe paketa i investiranja. Period prve faze u trajanju od 2 godine BH Telecom i drugi operatori će iskoristiti kako bi obezbijedili tehničke i komercijalne uslove za primjenu potpunog ukidanja roaminga u zemljama potpisnicama Sporazuma koje će biti u primjeni od 1. 7. 2021, istakla je Lutvikadić-Fočo.
Kao kod kuće
Milica Kondić, portparol M:tela, kaže kako je i ova kompanija spremna da ispoštuje sve zahtjeve donijete od institucija BiH i to u zadatim rokovima.
– Očekujemo da RAK ubrzo napravi određene korake u ovom pravcu i donese odgovarajuće pravne akte vezano za sprovođenje Sporazuma, kazala je Kondić.
Sporazum o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana, kazali su nam iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, predviđa smanjenje cijena u tri etape/faze, do potpunog ukidanja cijena roaminga, tj. do postizanja cijena “kao kod kuće“ (engl. Roming Like at Home).
– Naime, cijene roaminga za građane BiH će biti znatno smanjene početkom primjene Sporazuma, a potpuno ukidanje naknada za usluge roaminga za građane BiH je predviđeno od 1. jula 2021. godine, nakon čega pružatelji usluga roaminga u regionu zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu osim domaćih maloprodajnih cijena za korisnike usluga, što zapravo znači “cijena kao kod kuće“ za roaming usluge, kazali su.
 
 
(oslobodjenje.ba)
Objava Telekomi su spremni za niže cijene roaminga pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement