5.1 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
BiH

Temišvar, cvjetni biser na Begeju

Temišvar s pravom zovu grad parkova, jer stanovnici ulažu puno ljubavi u održavanje zelenila i cvijeća, a također učestvuju na takmičenjima na kojima osvajaju zavidna mjesta u ljepoti i uređenju parkova.

Temišvar, koji broji više od 400.000 stanovnika i četvrti je po veličini u Rumuniji, važi kao kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadnog dijela države. Grad se naziva i “malim Bečom”, jer je dugo bio pod Habzburgovcima i njegovo središte arhitekturom i ambijentima podsjeća na stari dio austrijskog grada. Za razliku od starih bisera arhitekture, novija gradnja ne ostavlja utisak ljepote, a mnogi betonski objekti niču na sve strane, dok se i više ulica trenutno renovira.

Obala rijeke Begej veoma je uređena i, posebno vikendom, na njoj se dešavaju razne manifestacije. Preporučujem da prošetate i preko njenih mostova, jer vas put ionako vodi preko Trajanovog mosta pravo u centar do Ruske crkve, odakle kreću skoro sva gradska razgledanja. Neke od atrakcija su cvjetni sat, koji se nalazi kod hotela “Continental”, Bastion, Park ruža i tako redom.

(avaz)

The post Temišvar, cvjetni biser na Begeju appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Hrvatski mediji o svim Dodikovim unosnim poslovima u Hrvatskoj

Jajce Online

Kada čovjek ptici postane roditelj: Boris Krečar odgaja papagaje hraneći ih pomoću šprice

Jajce Online

Zalutali metak ubio astrofizičara u krevetu

Jajce Online