Connect with us

BiH

Tešanjski “Oslonac” za 12 godina napravio i pomogao izgradnju više od …

Avatar

Published

on

Foto: NHU Oslonac

Nevladino humanitarno udruženje “Oslonac” Tešanj osnovano je 2007. godine, a u posljednjih 12 godina od temelja do krova su izgradili 62 kuće, dok su pomoć u izgradnji kuće pružili za 42 porodice.

Nevladino humanitarno udruženje “Oslonac” Tešanj osnovano je 2007. godine, a u posljednjih 12 godina od temelja do krova su izgradili 62 kuće, dok su pomoć u izgradnji kuće pružili za 42 porodice.

Priča o osnivanju udruženja došla je nakon uvida u realnu sliku bh. društva gdje brojni građani BiH iz određenih razloga sebi ne mogu priuštiti prigodno mjesto za život zbog ekonomskog stanja ili bolesti.

Hasan Ćeman, u ime udruženja Oslonac, u razgovoru za Klix.ba je kazao izgradnja kuće podrazumijeva kompletne radove, a da pomoć pri izgradnji podrazumijeva da li opremanje prostorija, kupatila, fasaderskih ili nekih drugih radova na/u kući.

Foto: NHU Oslonac Foto: NHU Oslonac

“Nakon pristiglih zahtjeva svake godine rangiramo kome je šta potrebno. Uglavnom imamo standardizovanu socijalnu kuću, a bude slučajeva kada sakupe i komšije dio sredstava i rodbina, pa naprimjer zbog broja djece ili drugih razloga, pravi veća kuća. Uglavnom imamo socijalne kuće za samce i za porodice”, kazao je Ćeman.

Cijena kuće dimenzija 8×5,5 metara iznosi od 20.000 do 25.000 KM, a uglavnom se radi o najpovoljnijoj cijeni koju i izvođači radova ponude kao svoj doprinos čitavom projektu.

Foto: NHU Oslonac Foto: NHU Oslonac

Fond za izgradnju kuća se finansira uplatama i doprinosima blizu 1.600 aktivnih/neaktivnih članova koji mjesečno izdvajaju minimalno po 5 KM pa do željenog iznosa, a drugi način prikupljanja novca su donacije fizičkih i pravnih lica.

“Imamo firme iz Tešnja, ali i drugih gradova koji uplaćuju po nekoliko stotina KM do nekoliko hiljada, svaki mjesec i u zavisnosti od toga koliko sredstava prikupimo, odlučimo i koliko kuća možemo napraviti ili pomoći u izgradnji”, dodaje Ćeman.

U akciju prikupljanja sredstava priključili su se i radnici tešanjskih firmi koji na mjesečnom nivou od svoje plaće po isplati izdvajaju po 5 KM.

Foto: NHU Oslonac Foto: NHU Oslonac

“Ljudi misle da su to mali iznosi, ali to je velik iznos za nas koji to radimo i za korisnike koji jedva čekaju. To su prepoznali i poslodavci i vlasnici i radnici. Mi zaista moramo naglasiti da ne trošimo niti 1 KM od donatorskih sredstava na naše troškove kao što su gorivo, telefon, dnevnice i ostali troškovi do same realizacije projekta. Jednostavno, svi smo uključeni u ovo i imamo samo jedan cilj”, govori Ćeman za Klix.ba.

Osjećaj pomaganja, emocije i osmijeh onih kojima pomognu je vjetar u leđa i pokazatelj da rade ispravnu stvar, a na kraju razgovora je kazao kako će nastaviti raditi ono što rade već 12 godina, a to je praviti kuće onima koji plaćaju osmijehom.

Klix.ba

Objava Tešanjski “Oslonac” za 12 godina napravio i pomogao izgradnju više od 100 kuća pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement