Connect with us

Jajce

Teško je sam sebe ocjenjivati, neka o mojoj uspješnosti drugi kažu!

Avatar

Published

onOtkako ste prije više od godinu dana preuzeli dužnost ravnateljice JU „Dom kulture Jajce“ Jajce evidentni su pozitivni pomaci u ovoj ustanovi, kako u infrastrukturnom, tako i dijelu koji obuhvata kulturni i zabavni sadržaj. Kako biste ocijenili prvu godinu vašeg mandata?

Vrijeme brzo prolazi. Da, nešto više od godinu dana, točnije 26.siječnja 2018. godine preuzela sam dužnost ravnateljice JU „Dom kulture Jajce“Jajce. Za mene je to bio veliki izazov, ali i velika odgovornost. Svemu sam pristupila veoma ozbiljno i veoma profesionalno. Bilo je uistinu puno posla, kako oko organiziranja različitih manifestacija, tako i rada na obnovi infrastrukture samog objekta Doma kulture. Teško je sam sebe ocjenjivati. Ne bih željela niti precijeniti, niti potcijeniti ono što sam uradila u protekloj godini. Uvijek je bolje da netko drugi kaže jesam li bila uspješna ili ne.
Ono što je u proteklom periodu izazvalo pozitivne reakcije građana svakako je izmjena dotrajale stolarije na prednjoj strani Doma kulture. Kako je došlo do realizacije ovoga projekta i da li možemo očekivati nove radove na eksterijeru?

Postojeća stolarija JU“Dom kulture Jajce“Jajce datira iz perioda izgradnje Doma kulture 1968.godine. Zbog starosti i dotrajalosti, te loše termoizolacione sposobnosti istu je bilo neophodno zamjeniti. Obzirom da je Dom kulture ustanova od iznimnog kulturnog značaja za općinu Jajce, zamjenom dotrajale stolarije bi se stanovništvu općine Jajce, prvenstveno korisnicima usluga i uposlenicima Doma kulture osigurali bolji uvjeti rada i kvalitetniji kulturni život pogotovo u zimskom periodu.
Obzirom da je projekt zamjene stolarije JU „Dom kulture Jajce“ u 2018.godini prepoznat i podržan sredstvima Fonda za zaštitu okoliša KSB/SBK u ožujku 2019.godine izvršena je zamjena jednog dijela stolarije na pročelju Doma kulture. Radove je izvršilo poduzeće Tehnometal d.o.o. iz Zenice, koja je nakon tendera raspisanog od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša,povratka i stambenih poslova SBK/KSB angažirana za ovaj posao.
I ove godine smo ponovo aplicirali na Javni oglas za program namijenjen za zaštitu okoliša u 2019.godini iz sredstava Fonda za zaštitu okoliša KSB/SBK.
Također imamo obećanja od općinskog načelnika da će se dio sredstava iz općinskog proračuna uložiti u zamjenu stolarije i uvođenje grijanja u Dom kulture.
U srijedu (večeras, op.a.) 24. aprila/travnja počinje već trinaesti po redu Festival duhovne poezije i glazbe „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje. Što možemo očekivati od ovogodišnjih Omaha i koliko je ovaj festival značajan za naš grad i „promociju“ suživota?
Festival duhovne poezije i glazbe „Plivske omahe“ – bosanskohercegovačko višeglasje u okviru kojeg učešće i svoj doprinos daju zborovi, likovni umjetnici, pisci, pjesnici, predavači i druge znamenite ličnosti iz duhovnog života sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.
Naime, radi se o festivalu koji promiče duhovne, tradicijske,folklorne i vjerske vrijednosti naroda BiH te potiče suživot utemeljen na različitosti duhovnih i vjerskih vrijednosti bosanskohercegovačkog stanovništva, a posebno stanovništva grada Jajca. Smatramo da smo na tom planu ostvarili značajan iskorak u odnosu na druge općine i gradove u Bosni i Hercegovini, jer je festival tijekom godina postao poznat po svojoj izrazito duhovnoj osnovi, u čemu je snažno izražen zajednički interes svih naroda naše domovine. Ove godine poseban akcent stavljamo na upoznavanje mlađih naraštaja s bogatstvom različitosti (kroz pjesmu, folklor, izložbe, predstave…).
Festival se tradicionalno održava od 2007.godine. Trinaesti po redu ove godine počinje danas, 24.04.2019.godine i traje do 30.04.2019.godine.
Ono što bih posebno izdvojila ove godine su zajednička predavanja na temu
O svetosti u monoteističkim religijama, zatim Smisao, značaj i vrijednosti posta gdje će predavači svih vjerskih zajednica s područja općine Jajce imati prigodu upoznati nas s pojedinim vjerovanjima i običajima. Predavanja će biti koncipirana na način da se istaknu sličnosti i različitosti unutar tih zajednica. Vjerujemo da će program biti zanimljiv jer su predavači renomirani stručnjaci u svojim oblastima. Ovom manifestacijom (osim njene svrhe približavanja i upoznavanja religija i narodnosti na ovom području) nedvojbeno je udaren pečat Jajcu kao kulturnom središtu dijaloga i tolerancije naše države.
Ovom prigodom pozivam naše sugrađane i sve one koji se ovih dana nalaze u gradu Jajcu da posjete Festival koji se održava u Domu kulture i sami se uvjere u bogatsvo i raznovrsnost ovogodišnjeg programa Plivskih omaha.

Ono što gotovo četiri decenije obilježava kulturni, odnosno teatarski život u našem gradu svakako su Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu. Kako teku pripreme za ovaj festival i da li možemo očekivati neke novine u odnosu na prethodne godine?
Kazališne/Pozorišne igre BiH u Jajcu su najstariji bosanskohercegovački teatarski festival koji se već 38. godinu održava u gradu Jajcu. Radi se o festivalu koji godinama okuplja teatarske djelatnike, kritičare, profesionalne teatarske kuće iz Bosne i Hercegovine sa njihovim najboljim ostvarenjima, te samim tim daje sliku, presjek ukupne bosanskohercegovačke teatarske produkcije.
Sama činjenica da jedan festival u našoj državi traje toliko dugo govori sama za sebe.Tijekom devet dana trajanja samog festivala Jajce je centar bh teatra i umjetnosti.
Kazališne igre kao i svih prethodnih godina iziskuju veliki angažman svih uposlenih u Domu kulture tijekom cijele godine. Angažman se ogleda u sljedećim aktivnostima: prikupljanje prijava, odabir selektora, dogovaranje gledanja predstava, gledanje predstava, selekcija, izbor stručnog žirija, žirija publike, dobitnika ključa grada Jajca, utvrđivanje programa (redanje predstava, prateći program, potpisivanje ugovora, izrada kataloga, banera, reklamiranja, rezervacija smještaja za goste i kazališne trupe, i drugi poslovi neophodni za uspješnu i besprijekornu organizaciju igara).
S organizacijom 38. Kazališnih/Pozorišnih igara krenuli smo već sredinom siječnja mjeseca. Odredili smo datum Igara.
Ovogodišnje 38. Kazališne/Pozorišne igre BiH održat će se u periodu 29.6. -7.7.2019.godine u Jajcu. Uputili smo dopis svim profesionalnim kazališnim kućama da kandidiraju predstave za 38. Kazališne igre. Izabrali selektora Igara. Ove godine za selektora izabran je teatrolog, gospodin Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu, za voditelja okruglog stola i ove godine izabran je gospodin Zoran Mlinarević, prof. na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a dobitnik ključeva grada Jajca ove godine je gospodin Vlado Kerošević, dekan Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, poznati glumac, redatelj, dramaturg, producent…
Još uvijek je u tijeku gledanje predstava od strane selektora Igara. U svibnju mjesecu bit će objavljena selekcija.
Ove godine Kazališne/Pozorišne igre izlaze iz okvira Bosne i Hercegovine i dobivaju međunarodni značaj . Naime, u pratećem programu imat ćemo goste iz Republike Hrvatske, Kazalište iz Virovitice sa dvije predstave i Omladinski gudački orkestar sa sjevera Nizozemske – Haydn Youth String Orchestra (HJSO) koji će sudjelovati na završnoj večeri Igara.
 
(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement