18.1 C
Jajce
Utorak, 28 rujna, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

“TI BiH” prijavio novog direktora Željeznica RS zbog sukoba interesa

BiH

Da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine RS, čiji je i sam poslanik

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Transparency International u BiH (TI BiH) podnio je prijavu Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa protiv Slavka Gligorića, novoimenovanog v.d. direktora Željeznica Republike Srpske.

-Zakon jasno kaže da izabrani funkcioneri u vrijeme mandata i tri mjeseca nakon isteka ne mogu da budu članovi nadzornih odbora i uprave javnih preduzeća, ali je Gligorić istovremeno i direktor i poslanik u Narodnoj skupštini RS – ukazuju iz TI BiH.

O tome su obavijestili i Nadzorni odbor Željeznica, jer je imenovanje Gligorića sporno i zbog Zakona o javnim preduzećima RS, koji propisuje da za člana uprave ne može da bude postavljen neko ko obavlja izvršnu funkciju u političkoj partiji.

Slavko Gligorić je trenutno predsjednik regionalnog odobra DNS-a, što po statutu ove stranke svakako predstavlja izvršnu funkciju.

-Da apsurd bude veći, on se nalazi na čelu preduzeća čije revizorske izvještaje usvajaju poslanici Narodne skupštine RS, čiji je i sam poslanik i u narednom periodu može da dođe u situaciju da sam odlučuje o rezultatima sopstvenog rada – naveli su iz ove nevladine organizacije.

Iz istog razloga TI BiH je u martu ove godine prijavio i novoimenovanog direktora „Elektrokrajine“ Dragana Čavića, također zbog zbog sumnje da se nalazi u sukobu interesa po dva osnova jer je istovremeno v.d. direktora, narodni poslanik i predsjednik političke partije.

Komisija za utvrđivanje sukoba interesa ipak je obustavila postupak, uz obrazloženje da Čavić kao vršilac dužnosti „nije direktor u punom kapacitetu“, niti je „Elektrokrajina“ Banja Luka „javno preduzeće u punom kapacitetu“ jer posluje kao zavisno preduzeće u sastavu Mješovitog holdinga Elektroprivreda RS.

-I direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara SNSD-a i nalazi se u sukobu interesa na osnovu Zakona o javnim preduzećaima. TI BiH je zbog toga zatražio objašnjenje od Nadzornog odbora Elektroprivrede RS koji, u odgovoru bez ikakve argumentacije, kratko navodi da se „sva imenovanja obavljaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima“, a odgovor potpisuje predsjednica Nadzornog odbora Slavica Injac.

Uprkos tumačenjima komisije, stav TI BiH-a je da vršioci dužnosti direktora imaju potpuno ista ovlaštenja kao i direktori sa stanovišta zakona koji treba da spriječi mogućnosti nanošenja štete javnom interesu.

TI BiH godinama upozorava na nedorečenosti zakona o sukobu interesa, koji za posljedicu ima proizvoljna tumačenja i donošenja različitih odluka nadležnih organa u istim slučajevima.

Tako Komisija nije utvrdila sukob interesa u slučaju SDS-ovog poslanika Milenka Vićanovića, koji obavlja i funkciju direktora JP Komunalac Bijeljina, uz obrazloženje da se radi o preduzeću s lokalnog nivoa vlasti, iako u ovom slučaju Zakon jasno propisuje nespojivosti funkcija. U gotovo istom slučaju bivši poslanik Nedeljko Milaković razriješen je funkcije direktora lokalnog preduzeća u Banjoj Luci zbog nespojivosti, te i funkcije narodnog poslanika.

-Nadležni još uvijek nisu riješili prijave TI BiH-a protiv bivšeg zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Dragana Anđelića, koji je odmah nakon ostavke imenovan na mjesto izvršnog direktora RITE Gacko, čime je prekršen Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BIH. Kako još nisu imenovani članovi Komisije za odlučivanje o sukobu interesa ispred oba doma Parlamenta BiH, nema ni odgovora na prijavu protiv aktuelnog direktora Puteva RS Nenada Nešića koji je istovremeno i zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH – navodi se u saopćenju.

Fokus.ba

Objava “TI BiH” prijavio novog direktora Željeznica RS zbog sukoba interesa pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Akademik Ljerka Ostojić novi predsjednik Savjeta za nauku BiH

Jajce Online

Bill Gates: Cjepivo protiv korone mora biti globalno dostupno

Jajce Online

Detalji ubistva: Benjamin je zaprijetio Vedadu, “uđi u auto ili ću te zgaziti”

Jajce Online