30.4 C
Jajce
Četvrtak, 30 lipnja, 2022
Jajce

Tisuće vjernika u dolini svetog Ive u Podmilačju, mnogi su pješačili i stotine kilometara (FOTO)

U povodu obilježavanja blagdana svetog Ivana Krstitelja, tisuće vjernika boravi u Podmilačju kod Jajca, jednom od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH.

 

Mnogi od njih su se zavjetovali pješačenjem po desetka kilometara kako bi došli u Podmilačje, gdje je danas, pred sutrašnju središnju svetkovinu, služena misa za bolesnike, a nakon mise uslijedit će put križa uz brdo Grabež, te molitveno-meditativni program uz blagoslov ivanjske vatre.

Svečanu svetu misu za bolesnike u 18 sati predvodio je nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić, uz koncelebraciju brojnih svećenika, cijeli snimak svete mise pogledajte Ovdje.

Župnik župe Podmilačje, fra Filip Karadža ističe da, tijekom blagdana sv. Ivana Kristelja, 23. i 24. lipnja, svetište posjeti između 60.000 i 70.000 hodočasnika.

 

”Sveti Ivan Krstitelj moćan je zagovornik kod Boga, jer medicina nas liječi ali Bog ozdravlja. On je pripravio put dolasku Isusa Krista, odlikovao se pokorničkim životom i jakom propovjedničkom dimenzijom, pozivajući sve ljude na pokoru i obraćenje. To je i univerzalna poruka pogotovo u današnjem svijetu gdje su moralne vrednote poljuljane. Sv. Ivan nas uči poniznosti i da ne stavljamo sebe u centar pažnje, nego da služimo svima, a time se obogaćujemo i dobivamo na vrijednosti i snazi. To nam pokazuje i papa Franjo koji, iako toliko moćan, sve nas posramljuje svojom jednostavnošću. U konačnici to bi mogla biti i poruka našim vlastima, da budu usmjerene na služenje, a ne gospodarenje drugima”, kazao je župnik Karadža.

Nadbiskup Vukšić posebno je u propovijedi naglasio bit prolaznosti i putovanja kroz ovaj život prema vječnosti, referirajući se na simboliku putnika i što ta simbolika predstavlja za hodočasnike koji se sliju svake godine u Jajce.

Spomenuo je važnost božjeg plana za svačiji život, spominjući se rečenice da Bog i prije nego oblikova čovjeka u majčinoj utrobi On ga već poznavaše, stoga prije nego je i sv.Ivan Krstitelj izašao iz majčina krila njegova zadaća je bila određena kao i njegov životni put- pa tako i put i zadaća svih nas.

Centralna.ba

Povezane vijesti

Jajčanin donirao 2.000 KM Domu zdravlja

Jajce Online

Bavite se stočarstvom? Pročitajte pravilnik za subvencioniranje steonih junica

Glavni Urednik

Općina Jajce objavila preliminarnu listu kandidata za stručno usavršavanje bez zasnivanja radnog odnosa

Urednik 1