Connect with us

BiH

TK: Šesti dan bez novih slučajeva zaraze

Avatar

Published

on

TK: Šesti dan bez novih slučajeva zaraze

Tuzlanski kanton bilježi šesti dan bez novih zaraženih osoba. Bude li se ovakav trend nastavio i sljedeće sedmice, u kantonalnom kriznom stožeru očekuju postupnu liberalizaciju ranije donesenih restriktivnih mjera krajem travnja i početkom svibnja. Osobe kojima su propisane mjere samoizolacije, a ispoštovale su sve propise, ugasile su klastere u kojima su bile jedine zaražene.

[embedded content]

Sandri Šahat iz Lukavca je krajem marta utvrđena infekcija virusom korona. Bilo je to deseti dan njene samoizolacije, a nakon povratka iz Amerike u BiH. Potom je premještena u izolatorij gdje je provela naredne dvije sedmice liječenja. Dva uzastopna testiranja pokazala su da je nalaz negativan.

SANDRA ŠAHAT

„Trenutno se osjećam super. Evo vani sam sa prijateljima. Konačno svjež zrak. Moji prvi simptomi bili su, kao što sam rekla, totalni gubitak mirisa i okusa. Nakon toga sam imala jake bolove u mišićima, kostima, najviše me kičma bolila. Nakon što je ustanovljeno da imam COVID, prebačena sam u UKC Tuzla, gdje sam bila 13 dana. Liječeni smo paracetamolima, bronhobosom, eventualno probioticima ako bismo dobili dijareju“, rekla je Šahat.

Sandra je jedna od 26 do sada od COVID-a 19 oporavljenih osoba na području Tuzlanskog kantona. Da bi se konstatovao oporavak, pacijenti moraju tokom najmanje tri uzastopna dana biti bez povišene temperature, imati poboljšane respiratorne simptome i značajnu regresiju upalnih promjena.

Dr. SEAD AHMETAGIĆ, infektolog

„Ono što je mikrobiološki kriterijum za otpust naših bolesnika, to je da je molekularni test, PSR brisa nazofaringsa i grla negativan u razmaku od 48 sati. Najranije se može uzimati kontrolni nalaz PSR-a ukoliko je prošlo sedam dana od početka bolesti kod asimptomatskih slučajeva ili ukoliko je proteklo minimalno četrnaest dana od početka simptoma kod bolesnika koji su bili asimptomatski“, objasnio je Ahmetagić.

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona trenutno je stabilna. Za nešto više od tri sedmice, odnosno pojave prvog slučaja COVID19, do danas je ovdje testirano više od 2300 osoba, 84 su pozitivne, a 26 je oporavljenih. Poduzete mjere su dale rezultate.

MAIDA MULIĆ, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK

„Kroz sve ove mjere, kroz aktivnosti, evo vidite imamo i prve oporavljene, nismo imali nijednu težu razvijenu kliničku sliku, ni potrebe za respiratorima. U svakom slučaju ne treba da dovede do opuštanja da je priča o COVID-u gotova. Ona još nije gotova, ali da imamo pozitivne dobre rezultate uvedenih mjera, da i da ne bismo to trebali pokvariti u narednim sedmicama“,

O kojem broju sedmica se radi, niko sa sigurnošću ne može reći. Dvije sedmice se uvijek odnose na određene epidemiološke događaje. Ono što će uslijediti u nastavku jeste popuštanje mjera ukoliko se nastavi sa odgovornim ponašanjem i u skladu sa propisima koji će duže vrijeme biti na snazi. Iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona mole građane za dodatno strpljenje kako bi se uspostavljeni pozitivni trend nastavio.

bhrt.ba

Objava TK: Šesti dan bez novih slučajeva zaraze pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement