20.2 C
Jajce
Petak, 30 rujna, 2022
Jajce

Tko je na mala vrata pokušao promijeniti prostorni plan Malog Plivskog jezera?

 

Bilo je burno na sjednici sabora kantona Središnja Bosna u utorak, 20. rujna. Nije to uobičajena praksa naročito jer se radi o vjerojatno posljednjoj radnoj sjednici ovog saziva Sabora. Izbori su na pragu a aktualni zastupnici su uglavnom zauzeti predizbornim skupovima i rekapitulacijom učinjenog u prethodnom mandatu.

Razlog za pomutnju našao se u jednom od amandmana koje je podnijela Stranka Demokratske Akcije. Predsjednik kluba zastupnika ove stranke Nedžad Orman podnio je ukupno 4 amandmana na Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana Srednjobosanskog kantona 2005-2025. godine.

Dva amandmana se tiču izgradnje vjetroelektrane na Vlašiću, dok se treći amandman odnosi na istraživanje i eksploataciju rude zlata na području općine Fojnica.

Sporni amandman

Uz ove amandmane dostavljen je i četvrti amandman koji se odnosi na prenamjenu zemljišta na lokalitetu Starog autokampa i dijela obale Malog Plivskog jezera. Plan je bio da se ove lokacije prenamjene iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Ovime bi se stvorili preduvjeti za izgradnju objekata na samoj obali Malog Plivskog jezera.

Nakon energične rasprave skupina ovih amandmana je skinuta s dnevnog reda sjednice i njihovo usvajanje je odgođeno do daljnjeg.

Mjeseca veljače prošle godine u Jajcu je predstavljen plan izgradnje luksuznog resorta na prostoru Starog autokampa. Lokalna javnost je velikom većinom bila protiv ovog projekta uglavnom zbog njegove nerazmjerne veličine u odnosu na jezero, zatim izgleda koji se ne uklapa u izgled okoliša, nepovratno uništavanje prirodnih ljepota našeg kraja, loša iskustva koja proteklih godina prate projekte pokrenute od strane arapskih investitora itd.

Nama ostaje da se vidi tko je pokretač ove inicijative i za čije interese radi.

Plivska jezera su prirodan biseri i jedinstven ukras našeg kraja. Brojne generacije naših predaka su ih uspjele sačuvati i takve predati nama. Imamo li se pravo kockati s prirodnim blagom čiji smo samo trenutni korisnici?

Dnevni red 29. sjednice Sabora KSB 20. rujna
Sporni amandman za prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana KSB str.1
Grafički prilog spornog amandmana
Idejno rješenje projekta “HOTEL JAJCE LAKE RESORT“.
Tlocrt projekta “HOTEL JAJCE LAKE RESORT“.

Klik Jajce

Zabranjeno je neovlašteno kopiranje i objavljivanje autorskih sadržaja sa portala Klik Jajce!

Povezane vijesti

Plemenita gesta djelatnika i učenika 0Š ’13.rujan’ Jajce

Jajce Online

U Jajcu obilježena 29. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane i prve žrtve Domovinskog rata

Volim Jajce

KAMIONIMA SMEĆA ZA JEDINSTVENA PLIVSKA JEZERA – sprega vlasti i povlaštenih poduzetnika

Volim Jajce