9.8 C
Jajce
Četvrtak, 8 veljače, 2024
BiH

Tradicije na vjenčanjima širom svijeta

Dok je u većini zapadnih zemalja svijeta tradicija da mlade nose bijelu haljinu, kao simbol nevinosti i čistoće prije braka, u brojnim se azijskim kulturama vjeruje da vedre boje vjenčanica donose sreću. Najpopularniji je tako odabir crvene haljine, koja navodno priziva ljubav, sreću i uspjeh u braku.

Peruanski prsten iz torte

Za sve slobodne dame na vjenčanjima u južnoameričkom Peruu priprema se posebna torta u koju su ubačene bijele trake. Na samo jednoj od njih se nalazi lažni vjenčani prsten, a prema starom vjerovanju ona koja ga izvuče biće sljedeća pred oltarom.

Isprobavanje četiri elementa

Prema zapadnoafričkoj tradiciji, isprobavanje začina jednako je važno kao i izmjena bračnih zavjeta. Začini trebaju biti slatki, ljuti, gorki i kiseli, kao simbolika svega što će zajedno proživjeti u braku. Tako kiseli začin predstavlja kompromise koji će nastati, gorko nedostatak razumijevanja, slatko trajnu ljubav, a ljuto strast među njima.

U Kini vidovnjak određuje datum vjenčanja

Prema tradiciji, mlada bi trebala potražiti pomoć astrologa i vidovnjaka kako bi odabrala najpogodniji dan za svoje vjenčanje, jer će on odrediti uspjeh njihovog braka. Što je porodica imućnija, vjenčanje duže traje, a njegov nezaobilazan dio je i čajanka pripadnika članova porodice.

Torta koja stvarno dugo ‘stoji’

U Velikoj Britaniji mlada bi prema tradiciji trebala nositi potkovicu ukrašenu čipkom kao srećonošu, a kao svadbena torta obavezna je ona od marcipana čiji se gornji dio treba čuvati sve dok par ne dobije svoje prvo dijete.

Donesite prsten za nogu!

Kako se u zapadnjačkoj tradiciji nosi prstenje koje mladenci stavljaju na ruke, tako i hindusi imaju svoju tradiciju. Na njihovom se vjenčanju prsten stavlja na nogu, tačnije na prst desno od palca te je on oznaka da je dama zauzeta. Svako ko nije vjenčan ne smije nositi prsten na nozi, čak niti kao modni dodatak.

Supa za dušu

Na tradicionalnom češkom vjenčanju, zadatak je para da nauči nešto o boljem funkcioniranju u dvoje. Zbog toga ih čvrsto zamotaju u deku te ostave svakom samo po jednu slobodnu ruku. Oni se tada međusobno moraju nahraniti sa zdjelom supe, a ta tradicija je simbol saradnje kako bi se prevladale teškoće.

Ples u pregačama

Dokazujući da pregačama nije jedino mjesto u kuhinji, Poljaci su započeli tradiciju prema kojoj na vjenčanju mlada pleše sa pregačom, a svako ko želi plesati s njom treba u džep ubaciti nešto novca.

Ako ne opere dobro suđe, ništa od braka

Na Filipinima mladoženja prije vjenčanja ide u kuću mladine porodice da bi dobio pristanak za brak, a taj običaj naziva se “pamamanhikan”. Ponekad će on morati obaviti neki od kućanskih poslova, poput pranja suđa ili peglanja, a sve kako bi dokazao porodici da je spreman brinuti se o budućoj supruzi.

Sami idu po poklone

U Finskoj je mlada sama zadužena za skupljanje poklona, a zbog njih mora ići od kuće do kuće i prikupiti ih. Njen suprug to vrijeme stoji uz nju, a ako pada kiša pridržava joj kišobran, kao simbol toga da će joj uvijek pružati “krov nad glavom”.

 

(24sata.hr)

The post Tradicije na vjenčanjima širom svijeta appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Dezodorans iz dm-a povučen iz prodaje, ako ga imate – dobićete novac nazad

Jajce Online

KSB: U godinu dana u osnovnim školama skoro 1.000 učenika manje

Glavni Urednik

PUNA POTPORA ULASKU BiH U EU: Zaustavio bi se odlazak Hrvata i ostalih građana iz BiH

Glavni Urednik