3.1 C
Jajce
Srijeda, 20 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Treba domaćinski upravljati gradovima i opštinama

„Domaćinskim pristupom, morate da upravljate jedinicom svake lokalne samouprave i da preduzmete određene aktivnosti”. kaže gradonačelnik Petrović i dodaje da je već formirala Кomisiju za popis imovine sa smjernicama Glavne službe za reviziju Republike Srpske.

Bijeljina je danas bila domaćin 72. sjednice Predsjedništva Saveza opština i gradova Republike Srpske na inicijativu gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Na sjednici je, između ostalog, akcenat stavljen na način finansiranja i upravljanja jedinicama lokalne samouprave.

Učesnici sjednice poručili su da je za razvoj nerazvijenih opština neophodno pratiti pronatalitetne i demografske politike i dodali da je značajno nastaviti međunarodnu saradnju.

„Bitna stvar koju smo danas završili jeste davanje saglasnosti na Memorandum o saradnji između Saveza opština i gradova i Asocijacije lokalnih vlasti države Izrael“, zaključio je predsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Ćosić.

Gradonačelnici i načelnici gradova i opština Republike Srpske dobili su uputstva revizorske službe za upravljanje imovinom u jedinicama lokalne samouprave.

 „Sa domaćinskim pristupom, morate da upravljate jedinicom svake lokalne samouprave i da preduzmete određene aktivnosti. Grad Bijeljina je već formirala Кomisije za popis imovine i zajedno sa ovim smjernicama Glavne službe za reviziju Republike Srpske, očekujemo presjek stanja“, naglasio je potpredsjednik Saveza opština i gradova Ljubiša Petrović.

Iznesena je i bankarska incijativa o zaduženjima lokalnih jedinica i razgovarano je o načinu proširenja budžetskog okvira u slučajevima kada nema dovoljno novca za izgradnju infrastrukturnih projekata, dok je poseban problem nerazvijenih opština utvrđivanje međuentiteskih granica.

„Nažalost, komisije oba entiteta nisu zasijedale po tom pitanju. Mi se nadamo da ćemo do toga brzo doći u realizaciji i kroz samu koordinaciju Saveza opština i gradova, jer smo mi baš mala opština. Jezero je u sudskim procesima za naknade za vode za potopljeno zemljište koje opština Jajce u federalnom dijelu dugi niz godina naplaćuje. Mi od toga nemamo nijedan procenat“ dodala je načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić.

Ocjena je da će Savez opština i gradova Republike Srpske i ubuduće na isti način zastupati sve gradove i opštine.

(BN)

The post Treba domaćinski upravljati gradovima i opštinama appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Kvalitet zraka u Sarajevu jutros nešto bolji, ali i dalje vrlo nezdrav

Jajce Online

Mrkonjić Grad: Odgovornim ponašanjem spriječimo požare!

Jajce Online

Romi u borbi za prava na maternji jezik, autentičan i netaknut već hil…

Jajce Online