Connect with us

Jajce

Tri godine od katastrofalnih poplava u Jajcu, Jezeru i Šipovu (FOTO/VI…

Avatar

Published

onPrije tri godine katastrofalne poplave poharale su i naše područje. Nezapamćen nivo rijeka Vrbasa i Plive, ali i njihovih pritoka i drugih rječica uzeli su svoj danak na širem području Jajca, Jezera i Šipova.

Te 2014. godine poplavama su najteže pogođeni područja naselja koja se nalaze uz Vrbas koji se izlio na području mjesnih zajednica Vinac, Bravnice, Rika, Kozluk, Prudi i Podmilačje i pod vodom su poljoprivredno zemljište i privredni subjekti koji se nalaze u blizini korita rijeke Vrbas.
U naselju Rika pod vodom bilo je 15-ak stambenih objekata i većina štala i pomoćnih objekata. Na ovom području došlo je do oštećenja puta na nekoliko dionica i prekinuta je komunikacija prema naselju Kokići iz pravca Skele.

Uslijed izlijevanja Rike načinjena je velika materijalna šteta na zemljištu i poljoprivrednim usjevima. Prekinuto je i napajanje električnom energijom naselja: Rika, Kokići, Biokovine, Šerići i Skela.
Klizište je uzrokovalo prekid saobraćaja na magistralnom putu M-16 na lokaciji MZ Podmilačje, što onemogućava i pristup većem broju naseljenih mjesta na ovom području (Podmilačje, Cvitović, Zdaljevac i Barevo).Na području općine Jajce usljed klizišta i izlijevanja vode iz svojih korita bilo je evakuisano 10 domaćinstava, a na 70 lokacija na kojima je u manjoj ili većoj mjeri došlo do pojave klizišta i odrona koja su ugrozila stambene objekte i putne komunikacije.
 
U pomoć ugroženom stanovništvu pritekli su članovi Rafting kluba Jajce. Preliminarna procjena šteta na području općine je iznosila 3.935.350 KM.

Količina vode na vodopadu u Jajcu je bila nezapamćena. Normalan protok vode na vodopadu inače je tri do četiri kubina u sekundi, a vrijeme poplava prelazila je preko 100 kubih metara…

Jezero je bilo pogođeno je nezapamćenom poplavom. Posljednja poplava ovih razmjera bila je još od 70-tih godina prošlog stoljeća. Više od 100 kuća bilo je poplavljeno, a bio je otežan i saobraćaj na putnoj komunikaciji prema Mrkonjić Gradu zbog izlijevanja rijeke Jošavka, a ništa nije bilo bolje ni u pravcu Šipova zbog klizišta u mjestu Stupna.

U opštini Šipovo šeta od poplava koje su načinile rijeka Јanj, Pliva, Sokočnica i Lubovica procjenjena je na 230.000 maraka. Šteta na 18 poplavljenih i dest kuća oštećenih klizištom zemlje izosi 106.000 maraka. Na putnoj mreži i mostovima 55.000 hiljada, na privrednim objektima 7.200 i vodovodnoj mreži 4.800 maraka.

Šeta u oblasti poljoprivrede i ribnjacima na privatnoj svojioni je procjenjena na 85.000 maraka.

(Jajce Online)

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement