Connect with us

BiH

Tri osobe pozitivne na koronavirus u RS

Avatar

Published

on

Tri osobe pozitivne na koronavirus u RS

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je ukupno 94 laboratorijskih testiranja, a novi virus korona potvrđen je kod još tri osobe.

Riječ je muškarcu srednje životne dobi, jednoj ženi srednje i jednoj mlađe životne dobi, svi iz Banjaluke. Sve tri osobe su u izolaciji.

Trenutno, novi virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 302 osobe, sedam osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok su 22 osobe oporavljene od COVID-19. U Republici Strpskoj do sada je izvršeno ukupno 2.831 laboratorijskih testiranja na novi virus korona (SARS-CoV-2).

UKC RS: Šest pacijenata na respiratorima

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 36 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata. Kod šest pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratiornu podršku, a na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 51 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici u Gradišci liječi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđen COVID-199, kao i jedan u Bolnici u Prijedoru. U Bolnici Doboj je zbrinuto troje ovih pacijenata, kao i u Bolnici u Bijeljini. U Bolnici u Istočnom Sarajevu se liječi dvoje pacijenata sa COVID-19 oboljenjem.

RS: Pod zdravstvenim nadzorom preko osam hiljada osoba

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 8.092 osoba, a nadzor je završen kod
12.861 osobe. Broj lica u karatinima pri graničnim prelazima: Bijeljina-Rača (20), Zvornik-Karakaj (0), Brod (28), Šamac (34) i Gradiška(33).

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. Takođe podsjećamo da su karantinski kapaciteti na granicama i unutar lokalnih zajednica oformljeni sa ciljem sprečavanja „ulaska“ virusa korona iz inostranstva i jedna je od niza mjera koje se sprovode.

Naredbom Republičkog štaba za vanredne situacije lokalne zajednice su zadužene da formiraju i organizuju rad lokalnih karantina u svojim zajednicama. Pri uspostavljanju ove mjere, urađen je masovni skrining putnika i svi do sada testirani sa graničnih prelaza su bili negativni na prisustvo novog virusa korona, što se može objasniti i rezultatima restriktivnih mjera koje su preduzele i zemlje iz kojih dolaze. Podsjećamo da će prije isteka izolacijskog perioda i osobe koje su u lokalnim karantinima biti testirane. Riječ je o osobama kod kojih nije potvrđeno prisustvo korona virusa, koji nemaju simptome oboljenja, a u slučaju pojave bilo kakvih zdravstvenih tegoba imaju mogućnost da zatraže zdravstvenu zaštitu.

Paralelno, kroz epidemiološku istragu, radi se na testiranju građana unutar zajednice, kako bi obuhvatili što više porodičnih kontakata i što prije izolovali pozitivnu osobu i na taj način spriječili dalje širenje virusa. Napominjemo da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnim brojem testova.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno, kao i do sada, da obavještavaju javnost o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

bhrt.ba

Objava Tri osobe pozitivne na koronavirus u RS pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement