Klik Jajce
BiH Jajce Online

Tuga u BiH: Napustila nas je Ilka Pandža, imala je 107 godina

Živjela je u naselju Raštani u Mostaru, i rado je pripovijeda o danima iz svoje mladosti. Ova je baka u svojoj 96. godini išla pješice iz Mostara prema Međugorju, te propješačila oko 30-ak kilometara.

Ilka je rođena u Mostaru davne 1914. godine. Imala je devet godina i mlađu sestru kad im je umrla majka. Otac se kasnije ponovno oženio i dobio djecu s drugom ženom, piše Večernji.hr

.Kao i sve hercegovačke djevojčice i djevojke u to vrijeme, i Ilka je sa svojih 14 godina otišla u „najam“, odnosno na rad kod bogatih porodica kako bi zaradila novac. Nakon rada kod bogatih porodica, baka Ilka je počela raditi u tadašnjoj mostarskoj tvornici duhana i tu je ostala do odlaska u penziju, objavio je prošle godine Fenix-magazin.

Ilka se za svog odabranika Karla udala kad je imala 27 godina. Bio je četiri godine mlađi od nje i radio je na željeznici. Zajedno su dobili petero djece (četiri kćerke i sina) i stvorila topli dom. Ona je u međuvremenu postala baka, prabaka i praprabaka. Baka Ilka je tokom svog života radila sve težačke poslove u polju. Poput svih hercegovačkih žena svoga vremena, čuvala je životinje, pravila domaći sir, kajmak, maslo.

Najdraža hrana su joj bili hljeb i mlijeko, te nikad u svojih 107 godina nije pila mlijeko iz tetrapaka, već isključivo domaće.

Sprovod Ilke Pandža je sutra, 24. jula u Mostaru. Pogrebna povorka kreće u 17 sati ispred Gradske mrtvačnice Bijeli Brijeg, a pokop je na rimokatoličkom groblju Orlac.

Izvor: haber.ba

The post Tuga u BiH: Napustila nas je Ilka Pandža, imala je 107 godina appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Motel u Tuzli dom je za 50-ak migranata, među njima su i tri brata iz …

Jajce Online

Husić: Želim vidjeti Tuzla City u grupnoj fazi Evropske lige, spreman …

Jajce Online

Miljanović: Zaslužen trijumf, ovo je izjednačena liga i nema lakih protivnika, vidjeli ste Sarajevo…

Jajce Online