Connect with us

Jajce Online

Turistički bum u Bosni i Hercegovini!

Avatar

Published

on

Tokom 2019. godine jedna od najsvjetlijih tačaka bh. privrede je turizam. Iz godine u godinu turistička ponuda je sve bolja i bogatija, a samim tim i broj turista je sve veći.

Prirodne ljepote

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, tokom 2018. godine u svijetu je putovalo šest posto više turista nego u 2017. godini, odnosno 1,4 milijarde, dok je za 2019. godinu bio predviđen porast do četiri posto.

Agencija za statistiku BiH u svojim istraživanjima navodi da je u maju BiH ostvarila 152.746 posjeta, što je skoro dva posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U junu ove godine je bilo oko 180 hiljada turista, što je za oko 25 posto više nego lani. Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, za „Avaz“ je potvrdila da turizam u našoj zemlji raste iz godine u godinu i to u dvocifrenom procentu.- U 2018. godini bilo je dvostruko više turista u poređenju sa 2014 godinom.

Podaci pokazuju da će ova godina biti rekordna po dolasku stranih turista. Prirodne ljepote, kulturno-historijski spomenici i mnoge manifestacije poput SSF-a i skokova sa Starog mosta prava su atrakcija za turiste – kazala je Đapo.

Đapo: Dvostruko više turistaFoto: (Avaz)

Investicije rastu

Dodaje kako investicije u ovom sektoru rastu, tako da je BiH tokom 2014. godine imala oko 70 kategoriziranih objekata sa četiri i pet zvjezdica, a sada imamo više od 250 objekata na području Federacije.Turisti su u maju u BiH ostvarili 286.458 noćenja, a u junu 349.594, što je za 20 posto više u odnosu na prošlu godinu. Prirodna bogatstva te atraktivna turistička ponuda najviše privlače turiste iz Srbije, Hrvatske, Kine, Njemačke, Saudijske Arabije, Turske.

Dužina boravka tokom maja

Prema dužini boravka stranih turista u BiH na prvom mjestu su turisti iz Južnoafričke republike, Irske, Ukrajine, Omana, te Estonije i Kuvajta.

Dužina boravka tokom juna

Najviše su boravili turisti iz Bahreina, Egipta, Ukrajine, Irana i Kuvajta.

 

 

 

(avaz)

Objava Turistički bum u Bosni i Hercegovini! pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement