Connect with us

BiH

Turković: Pozivam Vijeće ministara BiH da sutra usvoje odluke u interesu građana

Avatar

Published

on

Turković: Pozivam Vijeće ministara BiH da sutra usvoje odluke u interesu građana

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je za sutra zakazana izuzetno važna sjednica Vijeća ministara BiH na čijem će se dnevnom redu naći tri prijedloga.

“Ne samo zato što odlučujemo o nizu pitanja čije će posljedice osjetiti direktno građani BiH i sektori ekonomije koji su najteže pogođeni pandemijom, nego je važna i zbog činjenice da se na njoj ponovo borimo protiv pokušaja da nas se uvuče u političku trgovinu interesima građana Bosne i Hercegovine”, istaknula je Turković.

Ministrica je pojasnila su na dnevnom redu, između ostalog, tri prijedloga.

“Prvo ćemo glasati o prijedlogu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da se za još jednu godinu produži preferencijalni tretman domaćih kompanija u javnim nabavkama. Tu smo odluku donijeli zajedno prošle godine s namjerom da pomognemo domaću ekonomiju u teškom periodu pandemije, iako smo svi znali da rizikujemo reakciju Evropske unije. Lično smatram da našoj privredi i dalje treba ova pomoć, ali nisam sigurna da svi u Vijeću ministara BiH tako misle te je ishod glasanja vrlo neizvjestan”, kazala je Turković.

Turković ističe da će glasati o prijedlogu da olakšaju ulazak stranaca u BiH na način da priznaju potvrde o vakcinaciji i brze antigenske testove.

“Radi se o mjeri čija je primjena izuzetno izazovna za primjenu, posebno za Graničnu policiju BiH. Ako ona ne bude na pravi način pripremljena i definirana, može izazvati negativne posljedice te čak ugroziti dolazak turista. Osim toga, brojne države u svijetu još uvijek priznaju i pored vakcinacije, samo negativne PCR testove. Kako će ova odluka proći, ovisi samo o tome koliko će je kvalitetno nadležne institucije pripremiti”, naglasila je Turković.

I na koncu, navela je Turković, Vijeće ministara BiH će ponovo glasati o prijedlogu za olakšavanje viznog režima za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku te Kraljevinu Saudijsku Arabiju.

“Nema niti jednog razumnog argumenta zašto BiH ne bi usvajanjem ove odluke pomogla ekonomski oporavak turističkog sektora, tim prije što su je podržale sve relevantne institucije i od nas je traže turistički radnici iz cijele države. U slučaju da odluka ne bude usvojena, štete koje će nastupiti bit će milionske, a posljedice katastrofalne po najteže pogođeni sektor”, upozorila je Turković.

Ona je također navela kako smatra da javnost mora znati da se posljednjih sedmica blokadama i ucjenama pokušava nametnuti politička igra “ja tebi, ti meni”, po cijenu koju bi platili građani Bosne i Hercegovine.

“Odbijam biti dio takvog načina rada i pozivam sve ministre da rade u interesu cijele države i svih građana, a ne samo partikularnih, ličnih, i stranačkih interesa. Nemojte da hiljade turističkih radnika iz cijele države budu taoci pokušaja da se izvrši pritisak na jednu stranu zbog pregovora o izbornom zakonu, ustavnim promjenama ili bilo čemu drugom. Bilo kakva trgovina tog tipa neće donijeti nikakav rezultat. Nemojte da žrtvujete našu ekonomiju od koje svi živimo da bi pomogli ekonomije drugih država. Nije ovo pitanje nikakvih vitalnih nacionalnih interesa o čemu se treba pregovarati već je to osnovni interes koji svi građani BiH dijele”, poručila je Turković.

Ona je pozvala ostale ministre da sutra usvoje sve tri odluke u paketu i tako učine ono što građani od njih traže, a to je, kako je navela, da pomognu ekonomiju i oporavak od posljedica pandemije te pokažu spremnost da zajednički rade u interesu svih građana, objavljeno je na društvenim mrežama ministrice Turković.

BHRT

The post Turković: Pozivam Vijeće ministara BiH da sutra usvoje odluke u interesu građana appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement