-0.9 C
Jajce
Četvrtak, 28 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Tužilaštvo BiH o predmetu “Milomir Savčić”

U predmetu protiv optuženog Milomira Savčića zbog krivičnog djela – genocid iz člaka 171. KZ-a BiH, prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 2. avgusta podnijelo prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjere zabrane komuniciranja sa štampanim i elektronskim medijima, koja mu je bila određena rješenjem Suda.

Saopšteno je to iz Tužilaštva BiH povodom više medijskih pitanja povezanih sa optuženim Milomirom Savčićem, koji je, u međuvremenu, postao nedostupan bh. pravosuđu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

U vezi s tim, iz Tužilaštva BiH podsjećaju na saopštenje od 10. avgusta u kome se navodi kako je postupajući tužilac, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud BiH održao 9. avgusta u prisustvu optuženog Savčića i njegovog branioca, detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora.

“Nakon završenog ročišta, Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene”, navode iz Tužilašstva BiH.

Kako nadalje navode, Tužilaštvo BiH, kao stranka u postupku, ne može se smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu, te na takav način obezbijedio izvršenje rješenja o određivanju pritvora koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana.

Iz Tužilaštva BiH, istovremeno, napominju da su o svemu spomenutom upoznali i Ured visokog predstavnika u BiH, odnosno visokog predstavnika Christiana Schmidta, a predstavnicima medija sugerišu da se za sve daljne informacije mogu obratiti Sudu BiH.

(Fena)

Agencije

The post Tužilaštvo BiH o predmetu “Milomir Savčić” appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Osjećamo potrebu odati počast svim žrtvama

Jajce Online

Više od tri mjeseca zdravstveni radnici u KS štrajkuju: Nova Vlada don…

Jajce Online

Koronavirus u BiH: 122 nova slučaja, pet preminulih

Jajce Online