Connect with us

BiH

Tužilaštvo BiH u decembru podiglo čak 31 optužnicu: Ispunjavaju normu …

Avatar

Published

on

Tužilaštvo BiH u decembru podiglo čak 31 optužnicu: Ispunjavaju normu ...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po već ustaljenom scenariju ispunjavanja norme, posebno aktivno je bilo u decembru 2019. godine. Nakon godinu dana dominiranja vijesti o tome s kim se sastala glavna tužiteljica Gordana Tadić na samom kraju prošle godine Tužilaštvo BiH je postalo naprasno aktivno.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po već ustaljenom scenariju ispunjavanja norme, posebno aktivno je bilo u decembru 2019. godine. Nakon godinu dana dominiranja vijesti o tome s kim se sastala glavna tužiteljica Gordana Tadić na samom kraju prošle godine Tužilaštvo BiH je postalo naprasno aktivno.

Pomaganje za genocid u Srebrenici, ratni zločin, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, krijumčarenje ljudi, zloupotreba položaja i porezna utaja samo su neka od krivičnih djela zbog kojih je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine na samom kraju 2019. godine podiglo optužnice.

Ovo ne bi bilo sporno da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u proteklih 11 mjeseci bilo naročito aktivno kada je riječ o podizanju optužnica, ali je evidentno da se radi o već viđenom scenariju ispunjavanja norme za 2019. godinu. Naime, građani BiH iz godine u godinu svjedoče činjenici da Tužilaštvo BiH najveći broj optužnica podigne u decembru i da se to svakako može povezati s namjerom ove pravosudne institucije da u svom radu u 2019. godini ima već broj podignutih optužnica. Zašto? Pa zbog toga što će se rad Tužilaštva BiH i glavne državne tužiteljice Gordane Tadić za 2019. godini, kako od domaćih institucija isto tako i od stranih organizacija, između ostalog ocjenjivati na osnovu broja podignutih optužnica.

Val ispunjavanja norme posebno je intenziviran 31. decembra 2019. godine kada je Tužilaštvo BiH saopćilo da su državni tužitelji taj dan podigli čak sedam optužnica kojim je optuženo 15 osoba. Među ovim optužnicima je i optužnica za ratni zločin u Brčkom za koji je optuženo nekadašnjih pripadnika Armije RBiH i HVO-a kao i optužnica za zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici protiv Milomira Savčića, trenutnog predsjednika Boračke organizacije RS-a.

Samo dan ranije “ruka norme” dodirnula je i bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Tužilaštvo BiH je 30. decembra 2019. godine informisalo javnost da su podigli optužnicu protiv Mektića i drugih osoba i da se ona odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz Krivičnog zakona BiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela. Bivši ministar sigurnosti BiH odgovorio je da je proces montiran te da je rezultat ličnih osveta paranoične Gordane Tadić.

Ukoliko ste mislili da se Tužilaštvo BiH u decembru 2019. godine samo bavilo podizanjem optužnica, grdno ste se prevarila. Na kraju godine našlo se vremena i da se javnost informiše o nekoliko sastanaka na kojim je prisustvovala Gordana Tadić i posjeti glavne tužiteljice Malti zbog učešća na konferenciji.

Još uvijek nije poznato kako će optužnice Tužilaštva BiH ocijeniti Sud BiH, odnosno da li će ih vraćati na doradu. Misija OSCE-a u BiH ove godine prilikom predstavljanja Izvještaj o upravljanju predmetima ratnih zločina u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izrazila je zabrinutost u vezi s kvalitetom istrage i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH navodeći da “Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina”.

Klix.ba

Objava Tužilaštvo BiH u decembru podiglo čak 31 optužnicu: Ispunjavaju normu dok čekaju sud pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement