Connect with us

BiH

Tužilaštvu BiH, SIPA-i i CIK-u upućene krivične prijave zbog krađe identiteta

Avatar

Published

on

Tužilaštvu BiH, SIPA-i i CIK-u upućene krivične prijave zbog krađe identiteta

Na adrese SIPA-e, Centralne izborne komisije BiH i Tužilaštva BiH, protiv više osoba srpske i bošnjačke nacionalisti upućene su krivične prijave zbog krađe identiteta, lažnog predstavljanja i oduzimanja glasačkog prava građanima Bratunca, saznaje Faktor.

Prijave su upućene prije mjesec dana.

Iz Tužilaštva BiH nisu nam odmah mogli potvrditi ove informacije, te uobičajeno, čekaju se odgovori koje će nam dostaviti putem maila, ali dok se izvrše provjere.

Prije gotovo dva mjeseca, nezavisna Bošnjačka lista za Bratunac najoštrije je osudila krađu identiteta i kupovinu glasova za predstojeće izbore u ovoj općini.

Pozvali su nadležne organe da istraže ovaj vid krađe identiteta kao i kupovine glasova za predstojeće izbore, a Centralnu izbornu komisiju BiH da najoštrije sankcioniše kriminalne radnje koje su počinili učesnici samih izbora.

Također, veliki broj građana Bratunca podnio je žalbe i zahtjeve da im se omogući da glasaju na biračkom mjestu u Bratuncu, nakon što su sa biračkog spiska odjavljeni i prijavljeni za glasanje putem pošte u Srbiji.

Najveći broj birača tvrdi da nisu upoznati kako je do toga došlo i da je riječ o novim zloupotrebama. Ranije je na spisku za glasanje putem pošte bilo prijavljeno 1.800 Bratunčana, a sada je ovaj broj gotovo udvostručen.

Portal Istraga je objavio da je Okružno tužilaštvo Bijeljina odbilo provesti istragu o krađi identiteta bh. državljanina koji je, mimo svoje volje, prijavljen za glasanje putem pošte sa adrese u Srbiji.

Naredbu o nepokretanju istrage donio je okružni tužilac Nebojša Jovanović i o tome je prije tri dana obavijestio jednog od mnogobrojnih bh. državljana koji su prijavili krađu identiteta.

Objava Tužilaštvu BiH, SIPA-i i CIK-u upućene krivične prijave zbog krađe identiteta pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement