Connect with us

BiH

Tuzlanska Fabrika soli obilježila 135 godina rada

Avatar

Published

on

Tuzlanska Fabrika soli obilježila 135 godina rada

Za Grad Tuzlu so, po kojoj je grad i dobio ime, bila je jedan od najvažnijih prirodnih resursa koji je omogućio razvoj grada. Tuzlanska Fabrika soli, koja je danas obilježila 135 godina rada, jedan je od najstarijih industrijskih pogona u našoj zemlji. Ova fabrika posredno je definirala i karakter Tuzle, kao radničke i multietničke sredine.

[embedded content]

Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2 500 godina. Organizovana proizvodnja soli počinje krajem 15. vijeka, dolaskom osmanske vlasti, a industrijska eksploatacija vezuje se za dolazak Austro-ugarske uprave u našoj zemlji. Prvi industrijski pogon za preradu soli izgrađen je 1885. godine i do danas prozvodnja soli ostaje jedna od najznačajnijih privrednih grana u Tuzli. Maksimalna proizvodnja, od 202.000 tona, dostignuta je 1974. godine.

BAKIR SMAILAGIĆ, direktor d. d. Solana Tuzla

“Mi u ovom momentu proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da ćemo u narednim godinama doći do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja i nadam se da ćemo vrlo brzo stići i prestići te količine koje ste vi pomenuli.“

Tuzlanska Solana je usprkos pandemiji koronavirusa uspjela zadržati prošlogodišnji obim proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta. Takođe, uz izmirenje svih obaveza prema državi, sačuvan je i dostignuti radnički standard.

ILVANA SMAJLOVIĆ, predsjednica SO d. d. Solana Tuzla

“Ono što je možda znakovito je da smo mi u vrijeme pandemije jako dobro radili. Znate, svi su se bojali da će stati komunikacija, tako da je naša so išla u tom periodu kad mi u stvari imamo zatišje, vanredno dobro. Tako da se to zaista pozitivno odrazilo i na naš poslovni rezultat.”

U ovoj zgradi sagrađenoj 1891.g., bio je smješten prvi pogon za industrijsku preradu soli. U njemu se so prerađivala, proizvodila, više od 80 godina, da bi sedamdesetih godina prošlog vijeka ovaj objekat bio pretvoren u Muzej solarstva. Zbog granatiranja tokom rata zgrada je značajno oštećena i menadžment Fabrike soli pokušava naći donatore i osigurati 1,5 miliona KM kako bi se izvršila sanacija ovog objekta koji je inače pod zaštitom države Bosne i Hercegovine.

JASMIN IMAMOVIĆ, gradonačelnik Tuzle

„Dolazili smo ovdje i sa UNDP-ijem, urađen je idejni projekat, idemo tim koracima. Što se tiče grada, mi ćemo uraditi sve što je u granicama naše moći da se to desi jer se radi o kulturno-istorijskom blagu.“

Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu tuzanske soli, u Fabrici soli kažu da nisu zabrinuti za budućnost proizvodnje. Naravno, investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta. Bilo bi dobro i da konačno vrijedno istorijsko blago kojim raspolaže Muzej solarstva bude stavljeno na uvid domaćim i stranim posjetiocima.

bhrt.ba

Objava Tuzlanska Fabrika soli obilježila 135 godina rada pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement