Connect with us

Jajce

Tvrtko Zrile, fotograf bez kojeg bi Jajce bilo siromašnije

Jajce Online

Published

onBez Tvrtka Zrile, Jajce bi bilo siromašnije, kazano je na izložbi samo djelića od nekoliko stotina hiljada njegovih fotografija i etnografskih predmeta u kraljevskom gradu. Organizator izložbe, je lokalna Koalicija za borbu protiv mržnje Zajedno. 
Fotoaparat i Tvrtko Zrile, više od pola stoljeća su nerazdvojni. Ako ga pitate otkad, kazaće da ne spominjem godinu, ali od gimnazijskih dana, još iz vremena kada nije bilo komore, nego se sve moralo improvizirati. Da bi čovjek, priroda, događaj ili trenutak bili sačuvani za budućnost.
“Radio sam  u vrijeme kad smo radili fotografije u boju,kad smo crno bijele fotografije,specijalnim flomasterima bojili i u Jajcu je bio foto klub još iz doba mojih gimnazijskih dana”, kaže Tvrtko Zrile, zaljubljenik u život.
Od tada do danas Zrile je uporno bilježio i od zaborava čuvao sve ono što svakodnevno vidimo, pa nestane. Njegove su fotografije obišle svijet i na panoima koji su prezentirani u vrijeme kada se Jajce kandidiralo za listu UNESCO-a. I kaže više od dvije stotine hiljada fotografija, svjedoči o životu i ljudima, ali i naslijeđu koje traje i ostaje iza nas.

“Dokumentiram i kroniku Jajca, koja ima 3000 jedinica, i nastojim da zabilježim sve ono gdje se pominje Jajce”, kaže Tvrtko.
“Tvrtko Zrile je čovjek koji je cijeli život posvetio Jajcu, čitav život posvetio skupljanju kulturnih, povijesnih tekovina, artefakata svih vrsta raspolaže podacima, na kojima bi mu i enciklopedijski zavoda pozavidio”,  kaže Mirko Ljubez  voditelj Koalicije za borbu protiv mržnje Zajedno Jajce.
Ovaj uporni hroničar Jajca ili enciklopedija, kako ga zovu sugrađani, neizostavna je adresa novinarima i medijima, koji dolaze u ovaj grad. I nije bitno vrijeme ni prilika. Na njega se baš uvijek može računati, da pomogne podatkom, izvorom i razgovorom u kojem uvijek saznate nešto novo, baš kao i stanovnici njegovog grada.
“Da nema Tvrtka Zrile Jajce bi bilo siromašnije, osim ovih fotografija on je po povratku u Jajce, objavio popis značajnih datuma u kojima se Jajce spominje, ja sam prvi put čuo za spomen Jajaca u Dubrovačkim kronikama”, rekao je Bare Pršlja, posjetilac izložbe.
A na upit zašto to radi i s kojim ciljem, Zrile će onako skromno ljudski kazati: “Cilj je glavni da se sačuva naše kulturno bogatstvo, običaji, da se sačuvaju nošnje da se sačuva naša prošlost, iz koje svakako možemo puno naučiti.”
 
 
(federalna.ba)

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement