Connect with us

BiH

Tvrtko Zrile: Ova izložba je dug prema mom gradu

Avatar

Published

on


U prisustvu sugrađana i prijatelja, večeras je u Jajcu u organizaciji Neformalne koalicije protiv mržnje  „Zajedno“ u holu Doma kulture, upriličena Izložba fotografija i etnografskih predmeta, čiji je autor Tvrtko Zrile. Pozdravnim govorom i riječima dobrodošlice uz pratnju Napretkovog mandolinskog sastava”Stjepan Tomašević” izložbu je otvorio profesor Mirko Ljubez.

” Zapala me dužnost, obaveza i zadovoljstvo otvoriti izložbu. Ja ne znam treba li ikome u Jajcu predstavljati Tvrtka Zrilu i kako i zašto. Meni je 50. godina i ja otkad znam za sebe znam za Tvrtka. Gospodin Zrile mi je dao svoju biografiju i ja kada sam pogledao šta je sve uradio i napravio, došao sam do zaključka da ako to sad budem nabrajao ispast će kao da je umro, ne daj bože” rekao je u šaljivom tonu Ljubez,što je kod prisutnih izazvalo  smijeh te je nagrađen  gromoglasanim aplauzom.

Tvrtko Zrile svoje fotografije izlagao je i ranije, u BiH ali i van njenih granica. Ljubav prema fotografiji javila se kako nam je rekao još u gimnazijskim danima.

“Moje izložbe uglavnom prikazuju Kraljevski grad Jajce, njegovu prirodu, događaje  i običaje. Fotografijom se bavim još iz gimnazijskih dana. Tada se radila crno bijela fotografija i film se morao razvijati, i ako ste nešto pogriješili od fotografije nema ništa. Danas je puno lakše, ali opet mislim da nije važan aparat i oprema nego oko. Fotograf mora imati smisla i osjećaja za fotografiju i biti u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ova izložba mi znači puno, drago mi je što je posjećena, ovo je moj dug prema Jajcu. Glavni cilj izložbe je da se podstaknu građani i stručnjaci da se istražuje povijest Jajca i da se zaštite kulturni i prirodni spomenici”, rekao je Zrile.

Tvrtko Zrile je nastavnik geografije i jajački kroničar. Skoro cijeli svoj život posvetio je rodnom gradu.Rođen je 1943. godine, a od ranog djetinjstva počeo je sakupljati razne podatke o Jajcu i vrijedne starine.

Tvrtko je danas najstariji turistički vodič i predsjednik Upravnog odbora JU “Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

T.Jakovljević

This slideshow requires JavaScript.

 

Feed: Senzor24.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement