Connect with us

Jajce Online

U aplikaciji za evropsku prijestonicu kulture bez spornih objekata

Avatar

Published

onKada je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sredinom februara političkim strankama u Mostaru uputio pismo kojim je zatražio daljnju podršku za projekt Mostara kao evropske prijestonice kulture (EPK), to je izazvalo svojevrsne turbulencije.
 Bez podrške
Niko od čelnika gradskih odbora probosanskih stranaka nije htio dati bjanko podršku.
Zatraženo je, kako smo pisali, da im se dostave izvještaji o svim poduzetim aktivnostima, uvid u finansije, infrastrukturne projekte te druge neophodne informacije.
U međuvremenu su čelnicima gradskih odbora političkih stranaka dostavljeni izvještaji o kandidaturi, za koje su ustvrdili da su transparentni, kao i prijedlog infrastrukturnih projekata koji bi bili izgrađeni u okviru projekta EPK.
Kako nam je potvrđeno, čelnici pet probosanskih stranaka, među kojima su SDA, SBB, SDP, DF i SBiH, namjeravaju uputiti zajedničko pismo čelnicima Grada kojim, s jedne strane, podržavaju nastavak projekta, ali, s druge, smatraju da se u aplikaciji ne mogu naći projekti koji su predmet političkih sporenja u Mostaru.
Konkretno, radi se o objektu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), koje je izgrađeno u centralnoj gradskoj zoni.
 Regulacioni plan
– Gradsko vijeće Grada Mostara je Odlukom 01-1101/99 iz 1999. godine, kao i Odlukom 01-02-22/02 iz 2002. godine, zabranilo gradnju u centralnoj zoni Mostara. Ovim odlukama, koje nikada nisu stavljene van snage, treba dodati i nepostojanje regulacionog plana centralne gradske zone donesenog od Gradskog vijeća Mostara, što istovremeno znači i nemogućnost bilo kakvih legalnih građevinskih zahvata na ovom području – stoji u pismu koje su do sada usaglasile SDA i SBB, a očekuje se podrška i drugih stranaka.
PODRŠKA  

stranaka u nastavku ovog procesa je neophodna, budući da je iz Brisela, nakon što je Mostar zajedno s Banjom Lukom i norveškim Bodom prošao u drugi krug, stigla poruka da su zbog nepostojanja Gradskog vijeća Mostara neophodni novi potpisi političkih aktera u gradu na Neretvi za daljnju izradu aplikacije.

 
 
(avaz)
Objava U aplikaciji za evropsku prijestonicu kulture bez spornih objekata pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement