Connect with us

Jajce Online

U B.Krupi otvorena izložba naivnog umjetnika iz Jajca

Avatar

Published

onMotom „Naša prokleta avlija“, u Gradskoj galeriji u Bosanskoj Krupi ljubiteljima likovne umjetnosti u gradu na Uni i Krušnici, skulpturama u drvetu po prvi put se predstavlja Suad Salihović, naivni umjetnik iz Jajca.
Salihović je svoja djela Krupljanima izložio na poziv i inicijativu Saliha Suljanovića, voditelja Gradske galerije koji je umjetniku poželio dobrodošlicu i izložbu proglasio otvorenom do četvrtka, 28. marta do kad će je posjetioci moći pogledati.
Umjetnika i njegova djela predstavila je ovom prilikom novinarka Dževada Štancl kazavši između ostalog kako se ovom umjetnošću ozbiljnije počeo baviti 1997. godine kada su njegova djela počela izlaziti u javnost.
Duborezi i reljefi
Nije akademski obrazovan slikar a nastala djela stvarao je, kako kaže, za svoju dušu 2004. kada je Jajčanin rahmetli Enes Milak slučajno vidio njegove radove i sugerirao mu da ih prvom izložbom predstavi bosanskohercegovačkoj javnosti.
Autor Salihović kaže kako motive svojih djela nije birao već je svojim malim intervencijama dorađivao ono što je nudila priroda.
-Prve nastale skulpture bile su „Sloboda“, „Buš urbani“ itd. Radim duboreze, reljefe. Samouk sam a moj alat je kovani. Sve što je nastalo mojim rukama utemeljeno je na vlastitom iskustvu. Tematski sam radio „Rebus“ u drvetu. Slika šalje poruku kakvu je vidi posmatrač. Prvi utisak odaje tragikomičnost. Imamo jedan katanac s napisom JUS – jugoslavenski standard koji se nekad morao poštovati kojeg mladi ljudi ne mogu skontati. Šta je u tom katancu i iza njega, ostaje pitanje. Upitnik je simbolika. Hoće li otključati onaj katanac ili neće. Vraćam se odm, fale nam dva slova, a i h. Hoćemo li se vratiti ili nećemo, upravo nam govori saobraćajni znak – jednosmjerna ulica. To je moja poruka trenutne situacije u ovoj Bosni i Hercegovini, možda iza onog katanca ima neka nada za ovu Bosnu i Hercegovinu, al’ je trebamo otključati. Trebaju nam olakšati, rasteretiti nas ove situacije. Što bi rekli, trebaju nas resetovati. Bosna i Hercegovina je lijepa a bosanski narod vrijedan i živi od svoga rada. Ne treba nas zamarati glupostima, kaže umjetnik Suad Salihović.
Dodaje kako su njegove skulpture nastale u bosanskoj bukvi, javoru i orahu. -Ovo su primjerci koji bi, da ja nisam intervenirao, završili u našim šporetima, bili bi naloženi. Svi oni šalju određenu poruku i uputu, da i u Bosni ima nekakvog života, kaže Salihović kojem je ovo sedma samostalna izložba, a izlagao je i na pet kolektivnih. Ova izložba bi mogla ponijeti naziv „Naša prokleta avlija“ jer izložbeni eksponati ukazuju na to šta nam se događa u našoj BiH i kakva nam je budućnost, kaže naivni umjetnik Suad Salihović iz Jajca koji je do sada izlagao u Banjoj Luci, Sarajevu, Jajcu, u Krajini… a sve izložbe organizira, kako kaže, iz sopstvenog budžeta uz ponekad skromnu podršku sponzora, zaključuje. Samir Tulić.
 
 
(reprezent.ba)
Objava U B.Krupi otvorena izložba naivnog umjetnika iz Jajca pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement