Connect with us

BiH

U Banjoj Luci protesti opozicije i bivših vojnika VRS-a, dijelio ih po…

Avatar

Published

on

Foto: Facebook

U Banjoj Luci večeras su održana dva skupa građana. Prva grupa podržava Draška Stanivukovića koji je zajedno sa opozicijom zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova RS, a druga grupa koju čine “veterani”, podržava trenutnu vlast predvođenu SNSD-om.

U Banjoj Luci večeras su održana dva skupa građana. Prva grupa podržava Draška Stanivukovića koji je zajedno sa opozicijom zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova RS, a druga grupa koju čine “veterani”, podržava trenutnu vlast predvođenu SNSD-om.

Kako prenosi BNTV, između dva skupa koje dijeli samo nekoliko metara, nalazio se značajan broj policajaca, a na terenu je bila i jedinica za razbijanja demonstracija ukoliko protesti zadobiju nasilan ton.

U parku “Mladen Stojanović” nalazilo se više stotina građana koji su nosili transparente na kojima se spominje izdaja u kontekstu NATO-a. Građani su uzvikivali “lopovi, lopovi”, a na spominjanje ministra Lukača čuli su se zvužduci.

Stanivuković se pred stotinama građana osvrnuo na nedavni incident u prostorijama Narodne skupštine RS-a.

“Moja glava je dobro, ali se brinem za njegovu ruku. Zato sam mu ponio gips na koji ću napisati ‘ostavka’. On laže kako je povrijeđen, kako ga boli ruka kojom udara i mlati. Sram neka ga bude”, rekao je Stanivuković između ostalog.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Na binu se popela Jelena Trivić iz PDP-a koja je podsjetila da su zahtjevi opozicionara isti – ko je dozvolio da “lažni dokument” o Programu reformi dođe u NSRS i ostavka ministra Lukača.

“Ovdje su slobodni, a tamo su natjerani. Hvala vam što ne date na institucije RS jer zbog toga smo ovdje večeras. Ja sam mlađa i zato hvala penzionerima koji su ovdje večeras. Tu su i borci koji su sve ovo stvorili, hvala im. Ono što se desilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske je krivično djelo i zato neko mora snositi odgovornost”, rekla je Trivić.

Demonstrantima na strani opozicije obratio se Nebojša Vukanović iz Srpske demokratske stranke koji je između ostalog kazao da građani ne smiju nasjedati na podvale luđaka koji je izgubio razum, aludirajući na Milorada Dodika i pozvavši na ustanak.

Prve proteste je organizovao PDP-ov poslanik u Narodne skupštine Republike Srpske Draško Stanivuković nakon što ga je ministar Unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač udario NSRS.

Također, kao glavni razlog navodi se Programska reforma koju je potpisao Dodik kao član Predsjedništva BiH jer opozicija smatra da su njome otvorena vrata ulasku BiH u NATO. Ono što je specifično jeste da opozicija također smatra kako je na prošloj sjednici NSRS poslanicim apodijeljen skraćeni oblik originalnog kokumenta.

Foto: RTRS Foto: RTRS

Pored Stanivukovića, na skupu će se pojaviti Jelena Trivić (PDP) i Nebojša Vukanović iz Srpske demokratske stranke.

Protesti su počeli u parku “Mladen Stojanović”, a nedaleko od te lokacije počeo je i kontramiting “Za Republiku Srpsku” u organizaciji bivših vojnika VRS-a koji podržavaju aktuelnu vlast na čelu sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Tu se pojavio pukovnik VRS Cvijo Popović koji je građanima kazao da je prije 24 godine završen oružani sukob, a da je rat nastavljen “protiv Republike Srpske iz FBiH, Hrvatske i zapada”, prenosi RTRS.

Skup boraca VRS (FOTO: RTRS) Skup boraca VRS (FOTO: RTRS)

Skupu prisustvuju član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, te članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog rata, prenosi SRNA.

Niko od navedenih nije održao govor pred građanima koji ih podržavaju.

Klix.ba

Objava U Banjoj Luci protesti opozicije i bivših vojnika VRS-a, dijelio ih policijski kordon pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement