Connect with us

BiH

U BiH dvostruko povećana potrošnja tableta „za dan poslije“

Avatar

Published

onU Bosni i Hercegovini primjetan je trend porasta potrošnje tzv. urgentnih kontraceptivnih sredstava radi sprečavanja neželjenih trudnoća.
Iako Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH posljednje podatke o prometovanju ovih proizvoda ima za 2017. godinu, oni pokazuju da je za četiri godine udvostručen broj kupovine tableta „za dan poslije“, koje se uzimaju 72 sata poslije odnosa.
Redovno uzimanje
Tako je pretprošle godine od 131.617 pakovanja kontracepcijskih pilula njih 12.020 bilo za „dan poslije“. Četiri godine ranije, 2013., prometovano je 139.668 kontraceptiva za sistemsku primjenu, ali je od toga pakovanja bilo 6.677 ugrgentnih.
Inače, najčešće tražene kontraceptivne pilule su „yasmin“, „yaz“, „logest“, „microgynon“, „triquilar“ i „qlaira“, a kada se radi o tabletama za „dan poslije“ to su „vikela“ i „ellaone“.
Viši stručni saradnik JU „Apoteke Sarajevo“ mr. ph. Alma Melić navodi da su kontracepcijske tablete jedna od najefikasnijih metoda koje se koriste protiv začeća.
– Ove tablete upotrebljavaju se tačno onako kako ih je ginekolog prepisao, redovno bez propuštanja. Djelotvornost u zaštiti od trudnoće veća je od 99 posto samo ako se uzimaju ispravno. Smanjena djelotvornost može biti povezana s pogrešnom primjenom ili neredovnim uzimanjem tableta, povraćanjem, nedovoljnom apsorpcijom tableta, zbog određenih bolesti, te uzimanjem nekih drugih lijekova koji smanjuju kontracepcijski učinak. Ako se tableta ne popije duže od 12 sati, smanjuje se učinak – pojasnila je Melić.
 Neželjeni efekti
No, kod uzimanja hormonske kontracepcije treba voditi računa o neželjenim efektima, a dugotrajna primjena može povećati rizik za nastanak karcinoma grlića maternice i karcinoma dojke.
Stoga se upozorava da se po potrebi izvrše i određene laboratorijske pretrage kao što su određivanje faktora koagulacije, jetrenih enzima i masnoća u krvi, kako bi se spriječile eventualne komplikacije.

Cijene: 59 KM koštaju tablete „za dan poslije“, a od 13,50 KM do 15,20 KM koštaju kontraceptivi za sistemsku primjenu
 
 
(avaz)
Objava U BiH dvostruko povećana potrošnja tableta „za dan poslije“ pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement