Connect with us

Jajce Online

U BiH nestalo na hiljade umjetnina: Francuzi će obučavati bh. inspekto…

Avatar

Published

onU Bosni i Hercegovini u posljednjih 20 godina nestalo je na hiljade umjetnina, a dodatni problem je što ne postoji nacionalna baza koja bi pokazala njihov tačan broj.
Pomoć bh. nadležnim organima u borbi protiv krijumčarenja umjetnina dat će Francuska, čiji stručnjaci će podučavati domaće sudije, tužioce, policijske organe i predstavnike drugih ustanova, koje se bave borbom protiv krijumčarenja umjetnina.
Sporazumom o saradnji u tom pogledu danas su u Banjoj Luci potpisali predstavnici Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske i Ambasade Francuske u BiH.
Načelnica Sektora za stručno usavršavanje u Centru za edukaciju sudija i tužilaca RS Mila Čolić ukazala je na značaj provedbe tog dokumenta, jer je ilegalna trgovina umjetninama na trećem mjestu, nakon trgovine oružjem i narkoticima.
Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Gijom Ruson (Guillaume Rousson) rekao je da se ta zemlja decenijama bavi temom ilegalne trgovine umjetninama te ukazao na važnost zajedničkog rada svih nadležnih organa u suzbijanju tog problema.
Sporazum je potpisan u okviru seminara o temi “Ilegalna trgovina umjetninama u BiH”, koji su organizirali Centar protiv krijumčarenja umjetninama, u saradnji s Ambasadom Francuske u BiH, Centrom za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS i Centrom za kulturu Tuzla.
Predsjednik Centra protiv krijumčarenja umjetnina Dženan Jusufović istakao je da je seminar prilika za razmjenu iskustava institucija na različitim nivoima s ciljem da se uspostavi šira mreža borbe protiv ilegalne trgovine umjetninama.
 
 
(avaz)
Objava U BiH nestalo na hiljade umjetnina: Francuzi će obučavati bh. inspektore pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement