Connect with us

BiH

U BiH povećana potrošnja električne energije: Tropske vrućine udarit ć…

Jajce Online

Published

on


Oglasi


Tropske temperature koje haraju našom zemljom posljednjih dana zasigurno će bh. građane udariti i po novčanicima. Tako je zbog ekstremnih vrućina povećana upotreba klima-uređaja i potrošnja električne energije, kako nam je potvrđeno iz oba elektroprivredna preduzeća u Federaciji BiH.
Stabilno i sigurno
No, uprkos tome, iz „Elektroprivrede BiH“ (EPBiH) i „Elektroprivrede HZHB“ (EPHZHB) ustvrdili su za naš list da je snabdijevanje strujom stabilno i sigurno. Samo u proteklom mjesecu, kazali su nam iz EPBiH, ostvarena je ukupna potrošnja električne energije u količini od 387.773 megavat-sata.
U odnosu na juli prošle godine, ukupna potrošnja povećana je za 9.313 megavat-sati ili za 2,5 posto.

– Uprkos izuzetno lošoj hidrološkoj situaciji koja rezultira znatnim smanjenjem dotoka vode u akumulacije, u kapacitetima EPBiH proizvedeno je 665,84 gigavat-sati električne energije, što je za 6,04 posto više od planirane proizvodnje.
Zahvaljujući ostvarenoj proizvodnji, svi potrošači na područjima koja su u nadležnosti „Elektroprivrede BiH“ uredno su snabdjeveni – kazala nam je portparol EPBiH Midheta Kurspahić. Rekordan dan Iz EPHZHB su naveli da je potrošnja električne energije u julu ove godine za tri posto veća nego u istom periodu lani.
Prema riječima Marije Buntić, portparola EPHZHB, najveća dnevna potrošnja u julu ove godine za četiri posto je veća nego u danu s najvećom potrošnjom u istom mjesecu lani. Buntić nam je precizirala da je za prva tri dana avgusta u odnosu na isti period prošle godine potrošnja na području koje opskrbljuje EPHZHB veća za čak šest posto!
– Uprkos lošoj hidrološkoj situaciji, osiguravamo dovoljne količine električne energije za sve naše potrošače i tako će biti i ubuduće bez obzira na vremenske uvjete – poručila je Buntić.
 
 
(avaz)


The post U BiH povećana potrošnja električne energije: Tropske vrućine udarit će građane po novčanicima appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.