Connect with us

BiH

U BiH samo vozila sa standardom Euro 5?

Avatar

Published

onMinistar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je potrebno raditi na povećanju dozvoljenog standarda na tržištu automobila u BiH i da se omogući što povoljniji uvoz hibridnih odnosno vozila na električni pogon, što do sada nije slučaj.
Trend je da se što je više moguće izbaci upotreba dizelskih vozila, a da se njihova upotreba zamijeni vozilima na električni pogon. U tom cilju Ministarstvo je pokrenulo inicijativu da bi imali bescarinski uvoz vozila.
– To će snažno utjecati na zaštitu prirodne sredine. Poznato je da vozila utječu na zagađenje u cijeloj zemlji sa 30 posto, to jest jednu trećinu. Sada se mogu uvesti automobili sa Euro 4, što nije dobro za okolinu – konstatirao je Šarović.
Dodaje da će u narednim danima Vijeću ministara BiH biti dostavljena nova odluka Ministarstva, koja se odnosi na mogućnost uvoza automobila u BiH samo s minimalnim standardom Euro 5.
Donošenje ove odluke prvobitno je inicirala Privredna komora Federacije BiH, čiji potpredsjednik Mirsad Jašarspahić kaže da je postignuta saglasnost i s Privrednom komorom Republike Srpske.
– Osim ekološkog aspekta, želimo ograničiti da Euro 4 bude standard za uvoz rabljenih vozila, a Euro 5 za nove automobile. Na taj način ćemo unaprijediti standard u oblasti zaštite životne sredine s aspekta korištenja vozila – rekao je Jašarspahić.
Upozorava da je potrebno naći način da BiH ne postane deponija starih automobila iz EU.
– Inače, o razvoju automobilske industrije u našoj zemlji dovoljno govori činjenica da u Evropi ne postoji nijedan brend auta da nema dio proizveden iz BiH. S obzirom na to da sve više proizvođača automobilske industrije seli svoje pogone, a region Balkana im je idealan za sljedeću lokaciju, potrebno je da se stvori jedna kritična masa dovoljnog broja dobavljača, proizvođača komponenti. Zato je naš cilj da dodatno razvijemo grupaciju automobilske industrije, što znači da imamo veliki broj proizvođača komponenti. To je preduvjet da se jedan veliki brend smjesti na područje regiona – potcrtao je Jašarspahić.
 
 
 
(avaz)
Objava U BiH samo vozila sa standardom Euro 5? pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement