Connect with us

BiH

U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista, što je povećanje z…

Avatar

Published

on

U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista, što je povećanje z...

Bosnu i Hercegovinu je za deset mjeseci (januar – oktobar) ove godine posjetilo milion, 448 hiljada i 86 turista, što je za 12 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Bosnu i Hercegovinu je za deset mjeseci (januar – oktobar) ove godine posjetilo milion, 448 hiljada i 86 turista, što je za 12 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Turisti su u tom periodu ostvarili dva miliona 987 hiljada i 903 noćenja, što je više za 10,6 posto u odnosu na desetomjesečni period lani, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Broj noćenja domaćih turista viši je za 8,1 posto, a stranih za 11,5 posto. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27 posto, a stranih 73 posto.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (11,5 posto), Srbije (osam posto), Saudijske Arabije (7,1 posto), Kine (5,2 posto), Slovenije i Njemačke (sa po 5,1 posto), Italije (4,9 posto), Turske (4,7 posto), Ujedinjenih Arapskih Emirata (4,1 posto) i Poljske (četiri posto), dok su turisti iz ostalih zemalja ostvarili 40,3 posto noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u BiH u deset mjeseci ove godine, na prvom mjestu je Malta sa prosječnim zadržavanjem 4,7 noći, Kuvajt sa 3,4 noći, Irska sa 3,2 noći i Island sa 3,1 noći.

Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u hotelima i sličnom smještaju s učešćem od 92,2 posto.

Klix.ba

Objava U BiH za deset mjeseci više od 1,4 miliona turista, što je povećanje za 12 posto pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement