Connect with us

BiH

U BiH zvanično 435.266 nezaposlenih

Avatar

Published

onU 2018. godini smanjen je broj nezaposlenih osoba za 8,4 posto i krajem prošle godine u BiH je bilo 435.266 nezaposlenih.
Kazao je ovo danas na pres-konferenciji direktor Agencije za radi i zapošljavanje BiH Muamer Bandić, prezentirajući rezultate rada ove agencije za prošlu godinu.
– Najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektorima poslovanja nekretninama, administrativnih i uslužnih djelatnosti, prerađivačke industrije, pružanja smještaja… Izdato je 16.090 radnih dozvola za građane BiH za rad u Sloveniji, a zaprimljeno je 11.281 oglas za rad u ovoj zemlji – istakao je Bandić.
Prema njegovim riječima, najviše su se tražili varioci, zatim vozači, zidari, tesari, radnici u proizvodnji, bravari, kuhari, armirači, građevinci…
– U 2018. godini, na osnovu realizacije dogovora o posredovanju u zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom, izdato je 1.000 radnih dozvola za rad u Njemačkoj. Plaće ovih radnika su oko 1.800 eura – dodao je Bandić.
Iz Agencije su, također, objavili i da je najviše radnih dozvola izdato za građane Srbije, Turske, Hrvatske, Kine, Egipta, Kuvajta i Italije.
 
 
(Avaz)
Objava U BiH zvanično 435.266 nezaposlenih pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement